20120630 360Zoetermeer toont op zaterdag 29 juni respect voor oorlogsveteranen tijdens Veteranendag. Vanaf 19.00 uur is Zoetermeer klaar om de veteranen in de Dorpsstraat te ontmoeten. Bewust is gekozen voor een avondprogramma zodat iedereen de kans heeft om overdag de Nederlandse Veteranendag in Den Haag te bezoeken. Dit jaar staat de Cambodja-veteraan centraal.

Ook dit jaar is er weer een defilé door een deel van de stad georganiseerd. Historische

en moderne militaire voertuigen die zijn ingezet bij verschillende vredesmissies rijden mee. De voertuigen vertrekken rond 18.30 uur vanaf de Buytenparklaan, en komen ruim een uur later aan in de Dorpsstraat. De grote voertuigen rijden naar de parkeerplaats aan de Osylaan.

Activiteiten en uitleg militaire rekwisieten

Op de parkeerplaats aan de Osylaan staat een grote tent met uniformen en hoofddeksels. Hier kunnen kinderen zich verkleden en worden geschminkt. Een leuk fotomoment voor de ouders. De militair historicus geeft uitleg over de uniformen en waar deze worden gedragen. Op het veteranenplein in de Dorpsstraat zijn poppen en rekwisieten te zien van de Luchtmacht.

20120630 337Vereniging Jonge Veteranen

Het aantal veteranen in de Nederlandse Krijgsmacht stijgt explosief door de vele missies waaraan Nederland heeft deelgenomen. De Vereniging Jonge Veteranen(VJV), opgericht in 2007, wil actief dienende veteranen en familie van veteranen een plek bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen en zich thuis voelen. Een aantal leden uit Zoetermeer van deze vereniging is aanwezig.

Vlaggen als eerbetoon

De gemeente vraagt alle Zoetermeerse inwoners om de Nederlandse driekleur uit te steken als eerbetoon aan de veteranen. De organisatie hoopt natuurlijk dat er heel veel Zoetermeerders langs de route staan. Meer informatie en een plattegrond van de route van het defilé staat op www.zoetermeer.nl/veteranenavond . De Veteranendag is een Nationaal evenement waarbij we stilstaan bij de inzet van Nederlandse militairen in verschillende delen van de wereld. Centraal staat de maatschappelijke erkenning, herkenning en waardering voor de inzet van veteranen en wederzijds respect.

-advertenties-

-goede doel-