electromechanical meter. Type CG1tWoningcorporatie De Goede Woning heeft besloten om 120 eengezinswoningen in de Zoetermeerse wijk Palenstein grondig te gaan aanpakken. Behalve het vervangen van de keuken, badkamer en toilet gaat de corporatie de woningen zo aanpassen dat ze veel energiezuiniger worden. Doel is dat de bewoners na de ingreep ‘nul op de meter’ krijgen. Hiermee geef de corporatie invulling aan haar doel om het wonen betaalbaar te houden. Hiervoor is het wel nodig dat het Rijk snel duidelijkheid geeft over wetsvoorstellen rond de Nul Op de Meter woningen.

De 120 eengezinswoningen, die in 1967 gebouwd zijn, zijn bijna de oudste woningen die De Goede Woning bezit. Om ervoor te zorgen dat de woningen weer 40 jaar mee kunnen, gaat de corporatie de woningen grondig aanpakken. En wel op zo’n manier dat de bewoners minder energiekosten hebben. Zo wordt de complete gevel aangepakt, wordt het dak beter geïsoleerd en komen er zonnepanelen op het dak te liggen. Voor huurders bieden deze plannen de kans op een energiezuinig huis, met het streven de lasten te verlagen! Dat is uniek.

Samenwerking

De Goede Woning werkt in dit project nauw samen met de gemeente Zoetermeer. De gemeente heeft de verduurzaming van woningen in Zoetermeer hoog op de agenda staan en verstrekt subsidie. Daarnaast vindt de gemeente het, net als De Goede Woning, ook belangrijk dat wonen betaalbaar blijft en ziet in ‘nul op de meter’ hierin een goede oplossing.

Wethouder Taco Kuiper, wethouder Wonen van de gemeente Zoetermeer staat met 100% achter het plan. “Zoetermeer is de stad van pionieren en vernieuwen, ook op het gebied van duurzaamheid willen we in de voorhoede zitten. Dit project van De Goede Woning sluit daar perfect op aan. We willen als gemeente dan ook alle ruimte geven aan dit initiatief, het zou echt een gemiste kans zijn als dit plan vastloopt op landelijke regels.”

Daarnaast wordt De Goede Woning binnenkort lid van de ‘Brede Stroomversnelling'. De Stroomversnelling is een vereniging van corporaties en bouwpartijen, onder leiding van een Dagelijks Bestuur die hun kennis en krachten bundelen om het mogelijk te maken dat corporaties nul-op-de-meter-woningen kunnen realiseren.

Doorpakken door het Rijk De Goede Woning wil aan de slag, de gemeente Zoetermeer staat achter het project en de bewoners van de 120 eengezinswoningen zijn enthousiast over de ambitie. Zij zijn er klaar voor. Nu het Rijk nog! Want of de plannen daadwerkelijk uitgevoerd kunnen gaan worden, is afhankelijk van het Rijk. Het project kan alleen doorgaan als het bij wet geregeld wordt dat huurders de kosten voor energie aan de woningcorporatie mogen gaan betalen (energieprestatievergoeding). En als het terugleveren van energie (salderen) voor een redelijk tarief mogelijk blijft.

Directeur van De Goede Woning, Ed Pannebakker, wil graag door met het project, maar doet dit niet zonder helderheid over de toekomst van de salderingsregeling. “Den Haag moet duidelijkheid geven over de salderingsregeling. Het is voor ons onacceptabel wanneer onze huurders daar geen duidelijkheid over hebben. Wij laten hen uiteraard geen risico lopen als zij aan dit project willen deelnemen.”

De Goede Woning en de gemeente Zoetermeer dringen daarom bij het Rijk aan op snelle behandeling van het wetsvoorstel dat de Stroomversnelling heeft voorbereid en dat deze twee punten ordentelijk in de wet worden geregeld.

-advertenties-

-goede doel-