Plaquette drie wijze vrouwenTer herinnering aan en viering van de afschaffing slavernij in Suriname en de (voormalig) Nederlandse Antillen wordt er een krans gelegd door wethouder T.C. (Taco) Kuiper op vrijdag 3 juli bij de Slavernij herdenkingsplaquette op het multifunctioneel gebouw Castellum in de wijk Palenstein. De kranslegging is om 16.00 uur en wordt begeleid door dans, muziek en zang uit de slavernijperiode en afgesloten met een hapje en een drankje.

Wat is Keti koti

Op 1 juli is het precies 153 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën in ‘de West’ werd afgeschaft. Hiermee kwam een einde aan twee-en-een-half eeuw slavernij door de Nederlanders. In die periode haalden de Nederlanders zo’n 550.000 slaven uit West-Afrika naar Suriname en de Antillen. Onderweg overleed al 15%. Wie het overleefde, moest geketend en gebrandmerkt onder slechte omstandigheden en mishandeling werken op de plantages. Slechts enkelen wisten te ontsnappen. Zij stichtten in het oerwoud van Suriname nederzettingen, zoals Marowijne en Saramacca en op Curaçao Bandabou.

De afschaffing van de slavernij wordt ook wel Keti Koti genoemd: ‘gebroken ketenen’, of Manspasi: ‘emancipatie’. Overigens waren de slaven na 1 juli 1863 niet direct vrij: als compensatie voor onderhoud en verlies van productiekrachten, moesten ze nog tien jaar doorwerken op de plantages.

Zoals 4 mei herdacht wordt en 5 mei gevierd wordt, zo wordt op 1 juli stil gestaan bij het verleden en op 3 juli vooruit gekeken naar de toekomst.

Plaquette

De plaquette draagt de naam ‘De Drie Wijzen’. Te zien zijn drie vrouwen die hun ketenen verbreken en kracht uitstralen. Op de achtergrond staan slavenhuizen. Onder de plaquette is de tekst te lezen: “Laat het verleden niet doorleven in het heden”. Dit is een verwijzing naar moderne slavernij, zoals kinderarbeid, gedwongen prostitutie en arbeid onder slechte omstandigheden. Kunstenaars van

Wethouder T.C. (Taco) Kuiper legt de krans neer. Rond de kranslegging laat een Marrons dansgroep authentieke slavenliederen horen en zullen slavendansrituelen demonstreren. Antilliaans groep Chicucha klederdracht toont diverse soorten jurken en hoofddoeken. En gaan een toneelstuk opvoeren met diverse dansstijlen.

Iedereen is vanaf 15.00 uur van harte uitgenodigd om deze herdenking en viering mee te vieren op vrijdag 3 juli .

Plaats: Castellum Palensteyn in Zoetermeer

Adres: Rakkersveld 141, 2722 BN Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-