P7250177

In de maand augustus is het werk van Jan Knoester te zien in het Terratorium (Dorpsstraat 12). Zijn fantasiebeelden zorgen ervoor dat de beschouwer zich even in een andere, vervreemde werkelijkheid waant. “Het werken in fantasiewerelden is voor mij een soort automatisme. Het geeft me een groot gevoel van vrijheid.”

Louter fantasie

In 1995 maakte Jan Knoester een omslag van stadsgezichten en landschappen naar een totaal vrije vorm van geabstraheerde motieven. “Wat ik schilder is louter fantasie. Het komt allemaal uit het hoofd”, aldus de kunstenaar. “Kunstenaars als Daniel Richter en Peter Doig, schilders van deze tijd, vind ik inspirerend. Wel wil ik graag mijn eigen stijl houden en niet worden beïnvloed. Mijn eigen inspiratiebron, en dat klinkt misschien gek, is het werk waar ik op dat moment mee bezig ben.”

Het werk van Knoester kent vele vreemdsoortige figuren en objecten zoals manen, planeten, voertuigen, bouwwerken, muziekinstrumenten en planten. “Ik ben een echte late avondschilder. Er is dan niets, behalve de stilte en het schilderij. Elk schilderij is voor mij een doorgeefluik naar een volgend werk. Toch gaat het werken nooit makkelijker. Het blijft een soort gevecht.”

“Ik krijg vaak leuke reacties en opmerkingen naar aanleiding van mijn schilderijen. Sommigen hebben nog nooit werk als dat van mij gezien. Ze zien er een verhaal in. Een verhaal, dat zij zelf in kunnen vullen.”

Over de kunstenaar

Jan Knoester kan zich geen leven voorstellen zonder het schilderen. De kunstenaar is autodidact. “Ik teken al sinds mijn kinderjaren en ben hier nooit mee gestopt. In1970 begon ik met het maken van schilderijen met olieverf.” Knoester exposeerde op diverse plaatsen in Nederland en is aangesloten bij een aantal kunstorganisaties.

De expositie ‘Dwaaltocht’ is de hele maand augustus gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur, adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

-advertenties-

-goede doel-