Het Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 12 oktober is het Verzamelkabinet ingericht als het Cloisonné-kabinet met een selectie uit de cloisonné tegels van de fabriek Westraven uit de verzameling van Anneke Nieuwenhuijsen - de Graaff.

Cloisonne-tegel Westraven pbDe Faience- en Tegelfabriek Westraven werd in 1844 opgezet door de broers Huibert en Hendrik Ravesteyn. In het langdurige bestaan heeft de fabriek diverse vernieuwingen doorgemaakt. Eind 1930 ontwierp de kunstenaar Cris Agterberg duurder en decoratief aardewerk. Pottenbakker Leendert Blok zorgde in de jaren 1950 voor vernieuwing met het karakteristieke Chanoir aardewerk. In 1985 verhuisde de fabriek naar Groenekan. In 1962 werd het bedrijf overgenomen door de Porceleijne Fles in Delft. Alleen zogenaamde transfertegels worden nog onder de merknaam Westraven gemaakt.

Anneke Nieuwenhuijsen - de Graaff begon in de jaren tachtig met het verzamelen van tegels van de fabriek Westraven uit Utrecht. Ze heeft meer dan 400 tegels in haar verzameling. Het gaat om cloisonné tegels: tegels met een reliëf die ter decoratie aan wanden werden gehangen. Fabriek Westraven bracht een heleboel verschillende series uit, die in de verzameling van Anneke goed vertegenwoordigd zijn. Zij zegt zelf over haar verzameling: “Onze verzameling begon in de tachtiger jaren. Bij het leegruimen van een woning van een familielid vonden mijn man en ik twee tegels die we wel aardig vonden. Wij vroegen ons of er meer van zouden zijn en wat dat ‘Westraven’ op de achterzijde inhield. Via een artikel uit een Utrechtse krant dat onze zwager ons stuurde, kwamen wij in contact met een Westraven kenner bij uitstek, de heer Landzaat, die onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van de fabriek. Van hem hebben wij veel geleerd. De meeste vondsten deden wij op vlooienmarkten, vooral die in de Veemarkthallen in Utrecht. En verder reisden we stad en land af speurend naar tegels. In 1996 echter werd mijn man ernstig ziek en was het gedaan met het verzamelen. Mijn man is in 2004 overleden. Voor mij was het plezier er wel af. Onlangs werd ik echter benaderd door een medewerker van het tegelmuseum in Otterloo met het verzoek om wat tegels uit te lenen voor een tentoonstelling. Zo kwam ik op het idee om ook het Stadsmuseum te vragen om iets tentoon te mogen stellen, in het kader van het Verzamelkabinet met Zoetermeerse verzamelingen.”

Het Cloisonné-kabinet is te bezoeken t/m 12 oktober 2014

Stadsmuseum Zoetermeer

Dorpsstraat 7

tel. 079-3164735

www.stadsmuseumzoetermeer.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-