De gemeenteraad van Zoetermeer heeft tijdens het voorjaarsdebat uitgebreid gesproken over de financiële koers van de gemeente voor de komende jaren. De negen raadsfracties deden voorstellen die het college bij het opstellen van de begroting zal betrekken. Veel van die voorstellen heeft de gemeenteraad overgenomen. Een belangrijk aandachtspunt voor de raad was de aankomende overgang van taken naar de gemeente op het gebied van zorg, jeugd en participatie.

zoetermeer-wapenBijna de voltallige raad stemde in met de (geamendeerde) Perspectiefnota op de fractie van de SP na. Een aantal activiteiten en projecten kreeg hiermee budget, zoals de aan te leggen verlichting in het Binnenpark, de dekking voor 2015 van de wijksport- en cultuurbemiddelaars (combinatiefunctionarissen) en de aanpak van zwerfafval. Het college waarschuwde: “Hoewel 2014 financieel positief uitvalt, zijn bezuinigingen ook de komende jaren noodzakelijk. In 2018 komen we jaarlijks op basis van de meest recente cijfers € 0,5 miljoen tekort. Daarnaast worden nog een aantal risico’s gelopen, waardoor het tekort hoger zal worden. In het najaar moeten we dus over bezuinigingsvoorstellen spreken met de raad.”

De ambitie van het college om de betrokkenheid van inwoners bij de besluitvorming te vergroten, heeft een breed draagvlak in de raad. Samenspraak zit altijd ‘in de pijplijn’.

Decentralisaties

Zoetermeer krijgt door de decentralisaties nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg en participatie, maar ook minder budget dan er nu aan wordt uitgegeven. Op hoofdlijnen is duidelijk met welke budgetten Zoetermeer moet werken. De precieze cijfers worden in de begroting in het najaar verwerkt. De raad besprak de eventuele vorming van een noodfonds voor de decentralisaties grondig. Op voorhand wordt geen extra budget gereserveerd.

Punten van zorg

De toename van de werkloosheid in Zoetermeer en de afname van werkgelegenheid blijven voor de raad punten van zorg. Veel aandacht van de raadsfracties blijft daarom uitgaan naar het armoedebeleid en het creëren van werk. Samenspraak, een geïntegreerde aanpak van de decentralisaties en bruis in de stad kunnen daarnaast op brede steun van de raad rekenen.

Overige punten die zijn besproken zijn:

  • Beheer van het groen in Zoetermeer. Inwoners hechten veel waarde aan het groen in hun directe leefomgeving, zij zouden meer zeggenschap moeten hebben over hoe het groen in hun leefomgeving wordt beheerd.
  • Het college is gevraagd een analyse te maken van de voor- en nadelen van het al dan niet splitsen van de wijk Buytenwegh De Leyens. Dit om een juist beeld te geven van de werkelijkheid van beide wijkdelen.
  • Het huidige coffeeshopbeleid blijft ongewijzigd: de stad blijft uitgaan van één coffeeshop.
  • De kermis moet terug naar de binnenstad.
  • Er wordt een pilot project energienotaloze particuliere woningen opgestart.
  • In Zoetermeer zijn diverse organisaties die vrijwilligersvacatures aanbieden. De raad wil dat er een betere matching gaat plaatsvinden tussen deze organisaties en werkzoekenden en dat hierover voor 2014 goede afspraken worden gemaakt.
  • de raad wil dat er voor alle Zoetermeerse middelbare scholen een gezamenlijke methode tegen cyberpesten komt die ook nazorg biedt.

De komende maanden gaat het bestuur plannen uitwerken in samenspraak met bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeenteraad. De financiële vertaling daarvan komt terug in de begroting van het najaar. Tijdens het najaarsdebat in november 2014 neemt de raad daarover een definitief besluit.

-advertenties-

-goede doel-