JaponaiserieHet Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 2 maart is het Verzamelkabinet ingericht als het Japonaiserie-kabinet met een selectie uit de verzameling van Ank van Kan.   

De cultuur van Japan spreekt tot de verbeelding. Zo ook bij verzamelaarster Ank van Kan. Zij verzamelt al bijna 30 jaar lang speciale dingen uit Japan. Zij bezoekt het land regelmatig en neemt dan verzamelobjecten mee terug.

“Mijn fascinatie voor Japan begon in 1982. In dat jaar bezocht ik Japan voor de eerste keer. Ik kwam in een totaal andere wereld. We bezochten tempels en schrijnen, tuinen en fabrieken. Op die reis ben ik begonnen met het verzamelen van onderleggers voor rijststokjes. Wij hebben hier natuurlijk de messenlegger, maar bijna niemand gebruikt die meer. In Japan echter krijg je in ieder restaurant die onderleggers. Dat zijn kunststukjes van porselein met bijvoorbeeld een landschapje of in de vorm van een vis (een Japans gelukssymbool). Je kunt ze in warenhuizen kopen, maar soms ook in het restaurant zelf, of in Japanse winkels in Nederland of in het buitenland. Ik ben er nog altijd naar op zoek. Inmiddels heb ik er ongeveer 60. Niet al te veel voor een verzameling, maar toch wel bijzonder vind ik zelf. Ik geniet er elke dag van, een soort voortdurend souvenir.” De verzameling van Ank van Kan is divers. Ze heeft ook een inktsteen, sumi-e zakpenseel, (sumi-e is de traditionele Japanse schilderstijl met inkt op rijstpapier), schaaltjes en vazen en een bronzen krab (okimono) die ze soms gebruikt bij Ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken. Een speciaal onderdeel van de verzameling vormen de Daruma-poppen. Het zijn traditionele Japanse holle, ronde poppen van papier-maché. Ze beelden de boeddhistische monnik Bodhidharma uit. In Japan is het een populaire geluksbrenger.

De Japonaiserie-verzameling is tot en met 2 maart in het Stadsmuseum Zoetermeer te zien.

Het Japonaiserie-kabinet Stadsmuseum Zoetermeer

t/m 2 maart 2014

Dorpsstraat 7

tel. 079-3164735

www.stadsmuseumzoetermeer.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-