marjetwesselsboer-Er-was-eens-kentalis1

Elk sprookje begint met ‘Er was eens…’, maar ook in werkelijkheid is ‘Er was eens…’ te zien: als kunstwerk op de nieuwbouw van Kentalis aan de Meerzichtlaan 300-302 in Zoetermeer.

Voor de nieuwbouw bedacht Marjet Wessels Boer een ontwerp gebaseerd op het handen silhouetten spel. Uit de met leistenen beklede gevel ontsnappen diverse handcontouren van opgeblazen staal. Wanneer de zon erop schijnt projecteren zij samen een dierenrijk (konijnen, eekhoorns, zwanen, geiten, olifanten etc) aan schaduwen. Doordat de zon continue van positie verandert - gedurende de dag en het jaar - transformeert dit beeld voortdurend. ‘s Avonds wordt het geheel uitgelicht en blijven de dieren op hun plek. De handen worden ook naar binnen gehaald in de vorm van behang en/of folie op het binnenglas.

marjetwesselsboer-Er-was-eens-kentalis2Marjet Wessels Boer kwam op het idee omdat de cliënten en leerlingen van Kentalis voor hun communicatie veel gebruikmaken van gebarentaal: een visueel-manuele taal.

De kinderen, jongeren en volwassenen zijn afkomstig uit Zoetermeer, de omliggende regio, de hele provincie Zuid-Holland en daarbuiten. Ze zijn doof of slechthorend, zijn doofblind of hebben ernstige communicatieproblemen. Dit soms in combinatie met een verstandelijke beperking, motorische of psychiatrische problemen.

In het nieuwe Zorg-Onderwijs-Centrum (ZOC) biedt Kentalis begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek. Naast de regionale zorgtak van Kentalis komt in het complex Kentalis Scholengemeenschap Effatha. Verder zijn er te vinden Kombino, dat specialistische kindzorg en reguliere kinderopvang biedt, en de Zoetermeerse locatie van De Voorde – onderdeel van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH).

Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Zoetermeer gemaakt, die hiervoor 40.000 euro beschikbaar had gesteld als onderdeel van haar plicht om te zorgen voor onderwijshuisvesting. In het nieuwe BouwJournaal, dat vrijdag 10 januari op YouTube is geplaatst, zijn de handen nog niet te zien. Het BouwJournaal geeft een update van de werkzaamheden in de laatste maanden van 2013.

De presentatie van het BouwJournaal is zoals altijd in handen van twee dove leerlingen: Saleban en Romana. De uitzending is te zien op het op het YouTube-kanaal van Kentalis: www.youtube.com/user/KoninklijkeKentalis Er zijn afleveringen met ondertiteling en met een tolk Gebarentaal.

Naar verwachting gaat de nieuwbouw van Kentalis in de tweede helft van 2014 open. De officiële opening is in 2015. Zo hebben de cliënten en leerlingen de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving.

-advertenties-

-goede doel-