sh-centr-dobbeplas2De gemeente past het ontwerp van de rondwandelverbinding om de Dobbe aan. In de afgelopen maanden zijn er studies verricht naar onder andere het realiseren van een vaarverbinding Leiden – Zoetermeerse Plas. De gemeente vindt dat doorvaarbaarheid van de stad belangrijk is voor het huidige woon- en leefklimaat en nieuwe recreatiemogelijkheden biedt. Het creëren van waterverbindingen tussen de Grote Dobbe en de Zoetermeerse plas en verder buiten Zoetermeer, verhoogt de aantrekkelijkheid van de stad.

Hans Haring, wethouder project Culturele As: “Het college heeft besloten om te onderzoeken of de vaarverbindingen in Zoetermeer in de toekomst aangelegd of hersteld kunnen worden. Het college wil een brugverbinding over de Dobbe aanleggen waar bootjes (sloepen) onderdoor kunnen varen. Daarom passen we het ontwerp liever nu aan omdat we dan rekening houden met een doorvaarbare (binnen)stad.”

Ontwerp

De brugdelen in de rondwandelverbinding kunnen niet zomaar omhoog worden gebracht. Aanpassing van het ontwerp is nodig om te zorgen dat de verbinding voor iedereen veilig en toegankelijk blijft. Doordat de brugdelen hoger worden, moeten deze bijvoorbeeld worden voorzien van brugleuningen en kleine hellingen naar de bruggen toe.

De gemeente past het ontwerp in verschillende delen aan. Ze start met de aanpassing van het ontwerp voor een verbinding tussen het Marseillepad en het Pastoorsbos. Zo kan de verbinding tussen het Stadshart en de Dorpsstraat als eerste worden gerealiseerd.

Bomen en groen

Voor de realisatie van de rondwandelverbinding om de Dobbe en het inrichten en de veiligheid van het Pastoorsbos tot een stadspark met een wandelroute, blijft het kappen van bomen en struiken noodzakelijk. Hiervoor wijzigt de gemeente de ingediende omgevingsvergunning. Naar verwachting wordt de nieuwe aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning in de zomer van dit jaar ingediend. De gemeente zal in de periode tussen maart en augustus niet tot kap overgaan omdat dit het broedseizoen is en de gemeente dit niet wil verstoren en zich daarmee ook houdt aan regels op dit gebied.

Uitvoering

Dat betekent dat de gemeente op zijn vroegst na de zomer van 2014 kan beginnen met het verwijderen van groen en bomen in het gebied van het Pastoorsbos en de Dobbe. Op dat moment zal vermoedelijk ook met de aanleg van een doorvaarbare verbinding tussen het Marseillepad en het Pastoorsbos kunnen worden begonnen.

-advertenties-

-goede doel-