Foto expositie Theo Janssen

fotograaf:  Theo Janssen

De gehele maand januari zijn de landschappen van de Zoetermeerse fotograaf Theo Janssen te zien in het TERRATORIUM. De landschappen tonen de elementen water, zand en lucht, met de horizon als scheiding in het midden. “Fotograferen is het veranderen van de werkelijkheid”, aldus Janssen.

"Tijdens mijn eerste fototocht wees een fotograaf mij op de opkomende zon die het landschap in een esthetisch licht zette. Sindsdien let ik op de werking van het licht en hoe dit met fotografische middelen te versterken is. Het vierkant bleek zeer geschikt om de weidsheid van land, lucht en water in beeld te brengen en de geometrische vormen in het landschap te accentueren. Ik streef naar een eenvoudige beeldopbouw, ook in de andere thema's van mijn fotografie: architectuur en de mens. Ik heb ontdekt dat de werkelijkheid nieuwe beelden laat zien als je goed kijkt en dat je aan de fotografische realiteit iets van jezelf kunt toevoegen. Ik zie het als mijn opdracht om die toegevoegde waarde ook voor anderen zichtbaar maken.” Janssen ziet in de fotografie mogelijkheden om 'schoonheid en orde' te onderscheiden en vast te leggen. Daarbij ligt het accent op de weergave van ruimte en perspectief. Met geometrische precisie kiest hij de compositie. Landschap en architectuur worden vlakken met vorm, textuur en kleur. Het resultaat geeft een bijna abstract beeld van de werkelijkheid, soms met een vleug surrealisme.

Autodidact

Theo Janssen is autodidact. In 1976 kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera. Hij werd lid van diverse fotoclubs en in 1991 ging hij zich serieuzer bezighouden met fotografie. Sinds 1986 geeft Janssen fotocursussen aan de Volksuniversiteit Zoetermeer en in 2001 richt hij zijn bedrijf Theo Janssen Fotowerken op.

De expositie ‘Elementen van het landschap’ is gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

-advertenties-

-goede doel-