obj-politielogo-op-auto

Met oud en nieuw zijn drie opvallende surveillancevoertuigen met agenten al voor middernacht de straat op gegaan. Volgens het zogenaamde ‘hit en run’ principe werden automobilisten gecontroleerd. De agenten lieten in totaal 370 bestuurders blazen. Twee van deze bestuurders hadden teveel gedronken. Beiden waren beginnend bestuurder en gaan het nieuwe jaar in met een proces-verbaal. Een van hen had zo veel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Alcohol
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Beginnend bestuurders zijn minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs.

Bestuurlijke maatregel niet vrijblijvend
Boven een strafrechtelijke straf en boetes kan een overtreder een bestuurlijke maatregel opgelegd krijgen. Dat varieert van een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) tot een alcoholslotprogramma. Kosten moeten door de bestuurder zelf betaald worden. Die kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro. Kijk voor meer informatie over de maatregelen op www.cbr.nl.

-advertenties-

-goede doel-