20130116 9991Zoetermeer wil het huidige stadhuis gaan verkleinen. Nu al staan kamers leeg door de reductie van het aantal ambtenaren. Daarnaast heeft het gebouw te maken met hoge energiekosten (energielabel G). Gedeeltes van het gebouw zoals de toren worden afgestoten en kunnen worden omgevormd tot bijvoorbeeld jongerenwoningen. Het resterende deel wordt gerenoveerd waarbij de energieprestatie omhoog moet naar energielabel A.

Het deel van het stadhuis, met de Raadszaal, aan de Markt zou verdwijnen, evenals de toren. Aan de Markt komt bijvoorbeeld horeca, een lang gekoesterde wens van de ondernemers in het Stadshart. De hoofdingang van het stadhuis komt waar nu de bibliotheek zit.

Ook moet het verkleinde stadhuis geschikt zijn voor flexibele werkvormen zoals Het Nieuwe Werken, werknemers hebben dan geen vaste kamer meer, maar zoeken zelf vrije ruimte op om te werken. Het plan kost in totaal 20 miljoen euro, maar levert op den duur grote besparingen op, zo is de vewachting.

Doorpakken20130116 9941

Burgemeester Aptroot: “Na jaren van studies wil het college nu doorpakken. Onze gemeente kan toe met een kleiner stadhuis door de kleinere aantallen ambtenaren. Het kleinere stadhuis betekent lagere kosten, zoals onderhoud en het schoonmaken en lager energieverbruik. Er komt een ingang in plaats van drie, waardoor de toezicht- en beveiligingskosten minder zijn. De oude inrichting moet worden aangepakt omdat flexibel werken nu niet mogelijk is. Maar de renovatie moet ook een energiezuiniger gebouw opleveren met energielabel A.”

Stadhuistoren afgestoten

Het aantal meters voor ambtenaren wordt teruggebracht van 25.000 naar 16.000 m2 en delen van het stadhuis worden afgestoten. Zo kan de toren worden omgevormd tot bijvoorbeeld jongerenwoningen. Onderdelen van het gebouw zoals langs het Stadhuisplein kunnen worden verhuurd aan bijvoorbeeld horeca. Dat kan zorgen voor extra inkomsten, maar brengt ook meer levendigheid voor de binnenstad. De bibliotheek wordt ook verkleind, verhuist naar verwachting naar het Stadsforum of blijft in het Stadhuiscomplex. Het Publieksplein verhuist naar de plek van de huidige bibliotheek.

Uitvoering vanaf 2014

Tijdens het maken van het renovatieplan wordt verder gekeken waar en hoe de verschillende loketten, balies, kantoren en commerciële functies definitief worden ondergebracht. Naar verwachting zal de renovatie leiden tot lagere huisvestingslasten vanwege de geschatte besparingen op het aantal vierkante meters kantoren, de energie- en facilitaire kosten en eventueel nog de extra huurinkomsten. Als de raad instemt wordt het renovatieplan in 2013 uitgewerkt. Uitvoering kan in 2014 starten.

-advertenties-

-goede doel-