20140301-11352  DSC 8874 

Van het voormalig parochiehuis naast de Nicolaaskerk in de Dorpsstraat staat alleen de voorgevel nog overeind. De gevel wordt overeind gehouden door een wafelachtige staalconstructie, hierachter gaapt een groot gat. Een prachtige kans voor de Zoetermeerse archeologen om dit stukje Dorpsstraat eens van dichterbij te bekijken!

 DSC 8870 20140301-11350 

opgraving DorpsstraatWethouder Patrick van Domburg is als sinds de jaren '80 verbonden aan de opgravingen in de Dorpsstraat en verrichte ook hier weer met veel plezier veldwerk. Op de plaats van het parochiehuis stond eeuwenlang een herberg, na 4 dagen opgravingen zijn er al veel restanten van de oude herberg teruggevonden. Dit betreft voornamelijk resten uit de 17e eeuw, zoals een vrijwel complete tegelvloer, vele aardewerken scherven en potten. Maar ook bijzondere vondsten werden al gedaan, Patrick van Domburg vertelt over de kleine muntgewichtjes die uit de klei tevoorschijn kwamen: "Het zijn kleine gewichtjes die gebruikt werden om de waarde van geldstukken te bepalen". Ook beerputten en afvalputten die werden gevonden worden nauwkeurig onderzocht, hier werd van alles in gegooid wat kapot ging en dit levert vaak een schat aan informatie op.

De wethouder is er zeker van dat er dieper in de grond nog meer resten moeten zijn: "Waarschijnlijk kunnen we hier terug gaan tot de 13e eeuw. Als we kijken naar de andere opgravingen in de Dorpsstraat denk ik dat hier nog meer te vinden is!" Voordat er echter verder kan worden gegraven moet eerst bekeken worden of de fundering van de omliggende gebouwen sterk genoeg is en er geen schade zal ontstaan door de opgravingen. De opgegraven vondsten zullen worden opgeslagen in het Provinciaal Depot.

opgraving Dorpsstraat2

Foto's: Gerard van Warmerdam en Patrick van Domburg

-advertenties-

-goede doel-