dp-oude-dorp2Wijkontwikkelingsplan Dorp en Driemanspolder

'Onderzoek of de doorstroming van het fietsverkeer in Dorp kan worden verbeterd en bekijk of leegstaande kantoorpanden in Driemanspolder een andere bestemming kunnen krijgen.' Dit zijn twee voorbeelden uit de uitvoeringsprogramma's voor Dorp en Driemanspolder. Gisteren ging het college van burgemeester en wethouders akkoord met de wijkontwikkelingsplannen voor deze twee buurten, waarvan de genoemde uitvoeringsprogramma's een onderdeel zijn.

Vanaf maart 2012 tot heden heeft de gemeente – samen met andere organisaties die actief zijn in de buurten – gewerkt aan het opstellen van een wijkontwikkelingsplan voor Dorp en Driemanspolder. In het collegeprogramma 2010- 2013 staat vermeld dat iedere wijk in Zoetermeer een wijkontwikkelingsplan moet krijgen. Na Buytenwegh, Seghwaert en Meerzicht waren vorig jaar Dorp en Driemanspolder aan de beurt.

Een wijkontwikkelingsplan beschrijft wat een wijk nodig heeft om over vijftien jaar nog steeds een mooie en leefbare wijk te zijn. De gemeente en organisaties als de politie, woningcorporaties en het welzijnswerk werken nauw samen in de wijk of buurt en hebben dan ook gezamenlijk dit plan opgesteld. Een grote rol hierbij was weggelegd voor de bewoners. Zij weten als geen ander wat goed en minder goed gaat in hun nabije omgeving. In maart vorig jaar is via een online enquête naar hun mening over de stand van zaken gevraagd. Aanvullend zijn enquêteurs een paar maal de straat opgegaan om voorbijgangers te bevragen. Vervolgens konden bewoners meepraten over de toekomst van hun buurt tijdens twee aparte informatiebijeenkomsten (een voor Dorp en een voor Driemanspolder). De bijeenkomsten trokken ieder zo'n honderdvijftig bezoekers, wat bewijst dat de bewoners zich betrokken voelen bij hun buurt. De resultaten van deze avonden zijn zoveel mogelijk verwerkt in het wijkontwikkelingsplan.

Kwaliteiten benutten

"We willen voor beide buurten de kwaliteiten en kansen benutten, zodat over vijftien jaar iedereen hier nog met veel plezier kan wonen en werken. Dorp en Driemanspolder moeten én ouderen én jongeren wat te bieden hebben. Dus dat betekent onder meer voldoende speelgelegenheid, verkeersveiligheid verbeteren, voldoende parkeergelegenheid voor bewoners en bezoekers en meer en betere bewonersparticipatie", zegt wethouder Patrick van Domburg (Wijk- en buurtbeheer). "Het moet vanzelfsprekend worden dat bewoners meedenken en meewerken in hun buurt. Het blijft natuurlijk niet bij het formuleren van accenten. We hebben een uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen opgesteld die we in de komende jaren gaan uitvoeren."

-advertenties-

-goede doel-