WP 20141209 17 44 23 ProEen leven zonder ‘online zijn’ is tegenwoordig ondenkbaar. We kijken er zelfs niet meer van op als opa en oma ook op de app zitten. Je kunt als ouder dus niet meer om internet en social media heen. Het is soms lastig, maar niet minder belangrijk om als ouder hierop in te spelen bij de opvoeding van je kind.

Jongeren in de puberteit zijn vaak gevoelig voor wat hun leeftijdsgenootjes van hen vinden. Hoe meer likes of volgers, hoe populairder je bent. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er op Facebook een foto wordt gedeeld die door leeftijdsgenootjes als stoer wordt ervaren, maar waar een (toekomstig) werkgever een stuk minder enthousiast van wordt. Een berichtje op Twitter waarin jongeren ongezouten hun mening over een docent uitten kan de kansen op hun droombaan verpesten. Sterker nog: als ‘geintje’ een naaktfoto van een leeftijdsgenootje verspreiden kan leiden tot een strafblad. Met een beetje pech is een baan in de kinderopvang of bij de overheid dan uitgesloten.

‘Wijs de online wereld in’ magazine

De jongerenadviseurs van het JIP kennen de voorbeelden waar het mis gaat: ‘sexting’, digipesten of aangesproken worden door een vreemde. Experimenteren met je zelfbeeld en imago hoort bij opgroeien, maar tegenwoordig staat het allemaal online. En eenmaal online is het lastig om informatie te laten ‘verdwijnen’. Daarom is voorkomen beter dan genezen, maar hoe help je als ouders je kind hierbij?

Je kunt als opsporingsambtenaar je kind online in de gaten houden, maar een goed gesprek is bewezen effectiever. Heb je vragen over hoe je dat gesprek aanpakt dan kun je terecht bij Meerpunt.

Om je daarbij te helpen kun je nu gratis het ‘Wijs de online wereld in’ magazine ophalen. Vol met praktische informatie over het online gedrag van kind en puber en je leest hoe andere ouders grenzen stellen aan het mobiel gebruik van hun kind.

Zorgen om uw kind?

Voorop gesteld: de nare berichten op internet en in het nieuws over jongeren die in diepe problemen raken door social media en internet zijn meer uitzondering dan regelmaat. De meeste jongeren gebruiken social media en internet op een positieve manier. Het is een enorm leerzame ‘speeltuin’. Toch raden we je aan om altijd alert te zijn. Kinderen hebben structuur en houvast van hun ouders nodig om verstandig om te leren gaan met social media en internet.

Het ‘WIJS de online wereld in-magazine’ is gratis op te halen bij het JIP en Meerpunt, beide te vinden in de bibliotheek in het Stadshart. Heb je vragen over opvoeden en opgroeien in Zoetermeer, dan helpen zij je gratis en anoniem verder met informatie en advies. Loop eens langs of kijk op www.meerpunt.nl en www.jipzoetermeer.nl voor meer informatie en de openingstijden.

-advertenties-

-goede doel-