Curlingteam-Nederland-Brons

Het Nederlandse Curlingherenteam met daarin uitsluitend spelers van de Zoetermeerse CurlingClub PWA is met een bronzen medaille teruggekeerd van de van de Europese Kampioenschappen in het Zweedse Karlstad. Het is nog maar de tweede keer in de historie dat een Nederlands herenteam een medaille wist te winnen tijdens het EK voor B-landen. 

De selectie van coach Shari Leibbrandt bestond uit Jaap van Dorp, Carlo Glasbergen, Miles Maclure, Joey Bruinsma en Floyd Koelewijn. Voor Bruinsma was dit zijn eerste deelname aan een Europees Kampioenschap. De overige spelers hebben al ervaring opgedaan tijdens eerdere EK’s bij junioren en mannen.

Het EK ging voor Nederland van start met een wedstrijd tegen Letland, dat vorig jaar nog bij de A-landen speelde. Een sterke tegenstander om tegen te beginnen.  De Letten hadden hun eerste wedstrijd al gespeeld en daarin verloren van Ierland. Na een 4-1 achterstand bij de break kwam Nederland goed terug tot 4-4. De strijd ging daarna gelijk op tot 6-6 waarna Letland in het beslissende laatste end toesloeg met twee stenen.

Na de lastige start stonden er op de volgende dag twee wedstrijden op het programma. In de vroege ochtend tegen Kroatië en een middagwedstrijd tegen België. Beide teams waren ook op het EK vorig jaar in Moskou al tegenstanders van Oranje. Van Kroatië werd toen gewonnen maar de Belgen waren destijds weer sterker. Nu speelde Nederland uiterst geconcentreerd prima wedstrijden waar de tegenstanders geen schijn van kans kregen om het de Nederlandse heren moeilijk te maken. Met 10-2 en 10-3 werden Kroatië en België aan de kant geschoven

curlingclub-pwa4Dag drie slechts één wedstrijd op het programma. Tegenstander Ierland, vorig jaar nog halve finalist. Ook in deze wedstrijd was Nederland voortdurend de betere ploeg al kwam de score iets moeilijker tot stand dan in de vorige wedstrijden. Via 8-3 na 8 ends werd de derde opeenvolgende overwinning geboekt.

Op de vierde dag van het toernooi weer twee wedstrijden. Allereerst tegen Litouwen dat in de onderste regionen in de tussenstand in de poule bivakkeerde. Dit was niet de sterkste wedstrijd van Nederland. Er werden wat missers gemaakt waardoor de Litouwen lang in het spoor van de Hollanders kon blijven. Na de volle 10 ends gespeeld te hebben werd er een toch wel verdiende overwinning behaald van 7-5. ’s Middags tegen Oostenrijk. De Oostenrijkers moesten winnen om nog zicht te houden op een plaats in de play offs. Nederland stond door de goede resultaten inmiddels op een gedeelde eerste plaats in de poule samen met Letland. Van het begin af aan nam Nederland het initiatief in de wedstrijd. Oostenrijk bood goed tegenstand en gaven de mannen van Oranje weinig grote scoringskansen weg. Ook Nederland liet het scoren door Oostenrijk niet toe. Toch was het ook hier Nederland dat uiteindelijk terecht als winnaars van het ijs stapten: 6-3. Door dit resultaat was Nederland samen met Letland al zeker van plaatsing voor de play offs.

Winnen van de laatste wedstrijd in de poule bleef van belang om uit te maken welk team als eerste of tweed zou eindigen. Bij gelijke stand was Letland eerste op grond van het onderlinge resultaat. De laatste tegenstander van Nederland was Polen. Ook dit team geen onbekende. Tijdens het EK waren de Polen nog sterker dan Nederland. Nu waren de rollen echter omgedraaid. Na 9 ends gaven de Polen zich bij een stand van 10-6 gewonnen. Omdat ook Letland hun laatste wedstrijd met winst afsloot klasseerde Nederland zich als tweede in de poule.

De play off wedstrijden gingen tussen Finland en Letland, de beide nummers één in hun poule en de andere wedstrijd tussen Engeland en Nederland, de nummers twee van de poules. De winnar van de wedstrijd tussen de nummers twee zou de volgende wedstrijd spelen tegen de verliezer van de wedstrijd tussen de nummers 1.

curlingclub-pwa2Na een nerveus begin kreeg Nederland steeds meer controle over de wedstrijd tegen de Engelsen. Met 7-4 werden de Engelsen verwezen naar de wedstrijd om de derde en vierde plaats. In de volgende wedstrijd zou Nederland uitkomen tegen Finland dat toch wel verrassend van Letland verloor. De Letten waren daardoor al zeker van het halen van de finale en daarmee promotie naar de A-poule. Finland en Nederland moesten onderling uitvechten wie tegen de Letten de finale zouden spelen en daarmee ook zouden promoveren. Na een goed Nederlands begin namen de Finnen de controle over de wedstrijd volledig over. Finland is een zeer geroutineerd team dat al vele jaren samenspeelt op de Europese Curling Toernooi waaraan de sterkste team uit de wereld deelnemen. Die ervaring kwam hen uitstekend van pas tegen het jonge Nederlandse team, dat met 7-4 werd verslagen. Finland door naar de finale en Nederland naar de strijd om de bronzen plak tegen wederom Engeland.

De wedstrijd tegen de Engelsen was zeer attractief door goed spel van twee kanten en een spannend scoreverloop. Bij de break stond het 5-5. In het zesde end werd niet gescoord, maar in het zevende end scoorde Nederland drie stenen en liep uit naar 8-5. Ook in het achtste end lag het initiatief in de wedstrijd volledig aan Nederlandse zijde. Omdat de Engelsen hun laatste steen iets te hard speelde bleven er twee Nederlandse stenen in scoringspositie liggen. Daarmee werd het 10-5 en gaven de sportieve Engelse spelers de wedstrijd gewonnen.

Finland is dit jaar de EK winnaar.

Nederland heeft in dit toernooi duidelijk laten zien op de goede weg te zijn en dat er veel curlingtalent aanwezig is. Het Nederlandse team speelde met het jongste team bij de b-landen.  Twee spelers zijn nog steeds junior en twee andere spelers zijn nog maar 22 jaar. 

Voor de huidige selectie is het nu vooral van belang om veel wedstrijden tijdens sterk bezette buitenlandse toernooien te kunnen spelen om zich verder te ontwikkelen. Zoetermeer beschikt met de Silverdome over het topsportcentrum voor Curling. De trainingsomstandigheden zijn optimaal maar zoals gezegd het spelen tegen sterke buitenlandse tegenstanders en trainingskampen in curlingland nummer 1 Canada zullen zeker nodig zijn om de Olympische ambities te verwezenlijken. Voor extra financiële middelen zal door de Nederlandse Curling Bond op zoek moeten worden gegaan naar sponsoren die samen met deze talentvolle groep curlers de uitdaging aan willen gaan om deelname aan de Olympische Spelen in 2013 aan te gaan.

-advertenties-

-goede doel-