Het college van B&W is van plan om per 2015 het zwemonderwijs over te dragen aan zwemverenigingen en zwemscholen. Zij kunnen hiervoor het zwemwater huren van de gemeente. Dit is een bezuinigingsmaatregel. Het uitwerken van het voorstel neemt tot eind dit jaar in beslag. Speerpunten bij het maken van het voorstel zijn dat vanaf 2015 de kwaliteit, veiligheid, continuïteit en betaalbaarheid van de zwemactiviteiten gegarandeerd blijven.

zwembadDe gemeente is eigenaar van twee zwembaden, De Veur en De Driesprong en verzorgt nu nog een zwemprogramma dat bestaat uit de onderdelen: schoolzwemmen speciaal (basis) onderwijs, leszwemmen en doelgroepzwemmen (waaronder banenzwemmen).

Voor zwembad De Veur ziet de gemeente grote kansen door samen te werken met een op te richten stichting tussen Zoetermeerse zwemverenigingen en een zwemschool. Aan deze stichting kan de gemeente uren verhuren die nu nog door de gemeente worden ingevuld. De stichting biedt vervolgens een zwemprogramma aan. De andere uren verhuurt de gemeente aan de huidige huurders.

De uren die vrijvallen in Zwembad De Driesprong bij het stoppen van de gemeentelijke activiteiten worden verhuurd aan een zwemschool.

Schoolzwemmen speciaal onderwijs en ZoetermeerPas

De gemeente hecht een groot belang aan het schoolzwemmen voor het speciaal (basis) onderwijs. Dit wordt voortaan ingekocht bij een zwemschool die in staat is medewerkers van de gemeente over te nemen. De op te richten stichting is hiervoor in beeld. Ook Zoetermeerpashouders vanaf 7 jaar kunnen blijven zwemmen met een eigen bijdrage van 1 euro per les.

Toekomst medewerkers

Door dit voorstel vervalt voor circa 20 fte het werk in de zwembaden. Uitgangspunt is om voor de zwembadmedewerkers zoveel mogelijk het werk te behouden. De op te richten stichting kan hier een grote rol in spelen. Als er taken vervallen, dan wordt met de betrokken medewerkers gewerkt een aan loopbaanvervolg.

 

Kijk voor zwemmen in de zomervakantie op ons vakantie-overzicht: Zomervakantie

-advertenties-

-goede doel-