DSC 0988Tot en met 7 mei vindt in de Publiekshal van het Stadhuis een presentatie plaats over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat Nederland – en ook Zoetermeer – bevrijd werd van de Duitse bezetting. De presentatie belicht in verschillende documenten meerdere facetten van de bezetting en haar gevolgen.

Er ontstond tijdens de oorlog schaarste aan van alles en nog wat. Zo waren schoenen en klompen ‘op de bon’ nauwelijks te krijgen. Veel kinderen moesten verzuimen van school omdat ze geen klompen hadden. De leerlingen ondervonden ook op andere wijze dat het oorlog was. Hun scholen werden door de Duitsers gevorderd en in gebruik genomen. De kinderen werden vervolgens ondergebracht in het koor van de Hervormde Kerk en bij Nutricia in de bedrijfskantine. Maar omdat er te weinig alternatieve noodlokalen waren kregen de leerlingen maar halve dagen les.

Daarnaast werden motorrijtuigen gevorderd en Duitse soldaten ingekwartierd. Om zoveel mogelijk de geallieerde nieuwsverspreiding tegen te gaan, verplichtten de Duitsers radiotoestellen in te leveren. Van John McCormick – een Engelse vliegenier die in 1945 uit de lucht geschoten werd en door het Zoetermeerse verzet werd opgevangen – is een origineel document bewaard gebleven, waarin hij onder meer beschrijft hoe hij naar zijn vaderland terug verlangt. Hij zou het echter nooit meer meemaken, omdat hij tijdens een Duitse overval op het verzet werd doodgeschoten. Achter elk document schuilt dus een verhaal. Zoetermeerse verhalen die het meer dan waard zijn om er kennis van te nemen.

U bent vanaf 9 april tot 7 mei van harte welkom om deze unieke presentatie tijdens openingstijden te bezichtigen.

-advertenties-

-goede doel-