De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het inventariseren van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten we een soort die op dit moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van deze soorten. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, willen we dat graag weten.

Plant van de maand april

Gewone vogelmelkGewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum)

Gewone vogelmelk gezien?

Geef het door!

Gewone vogelmelk met zijn grote, schermvormige helderwitte bloemtrossen is een opvallende verschijning in het Zoetermeerse groen. Gelukkig komt zij nog vrij veel voor in Nederland, vooral aan de binnenduinrand. Dat de soort bescherming geniet komt omdat de bolletjes gewild waren -en wellicht nog zijn- om uit te spitten en in de eigen tuin te planten of te verhandelen.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw maakte deze soort in Zoetermeer deel uit van een sortiment van inheemse bolgewasjes dat gebruikt werd om het openbaar groen op te vrolijken.

Van Gewone vogelmelk is bekend dat deze soort samen met scilla-soorten, sneeuwklokjes en boerenkrokus gemakkelijk verwildert en al gauw een natuurlijk geheel vormt met de inheemse flora.

Verspreiding van deze bolgewassen vindt hoofdzakelijk plaats door menselijke activiteiten. Dat geldt bijvoorbeeld voor grondverplaatsing, waarbij de bollen en hun door vegetatieve vermeerdering ontstane nevenbollen ‘meeliften’. Maar ook mollen helpen met hun gegraaf een ‘handje’ bij de verspreiding van de bollen. Het gevolg is dat we tegenwoordig in het late voorjaar op allerlei open plekken in het gras of aan de rand van bosjes de witte bloemtrossen van de Gewone vogelmelk zien opduiken.

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? Stuur uw waarnemingen graag met vindplaats (GPS-coördinaten of straat met huisnummer, park), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-