2becool logoCirca een kwart van de jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Ze zorgen voor een naaste met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Dat kan een gezinslid zijn, of een grootouder of goede buur. Voor hen is het zorgen normaal, maar het kan zwaar zijn.

 Zo kunnen jonge mantelzorgers zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de Nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Mantelzorgcentraal kijkt om naar de jonge mantelzorgers in Zoetermeer. Zij krijgen net als de volwassen mantelzorgers een eigen waardering.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van zo’n zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?  

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Daarom is er de bewustwordingscampagne ‘Niet te missen’, die laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Het doel is dat jonge mantelzorgers meer gezien worden en er meer bewustwording, herkenning en erkenning komt.  

Waardering voor de jonge mantelzorger

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt in het hele land extra aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en zichtbaar te maken. In Zoetermeer kunnen kinderen/jongeren van 8 tot 18 jaar die opgroeien in een gezin met extra zorg, de mantelzorgwaardering aanvragen via de website van Mantelzorgcentraal. De mantelzorgwaardering bestaat uit een cadeaukaart van Bol.com ter waarde van €20,- en wordt aangeboden door gemeente Zoetermeer.  


Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-