De kadernota veiligheidsbeleid 2023 - 2026 is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Burgemeester Bezuijen is blij dat de hele raad achter het veiligheidsbeleid staat. Er werden twee amendementen bij dit beleid aangenomen, met kleine wijzigingen.

politie portofoonZo worden de speerpunten in het beleid uitgebreid met ‘Zorg en veiligheid’, naast de al bestaande speerpunten Problematische jeugd(groepen); Ondermijning; Extremisme en maatschappelijk ongenoegen en Digitale criminaliteit. Burgemeester Bezuijen: “Het uitbreiden van de speerpunten zal het beleid niet wezenlijk veranderen, het nieuwe speerpunt Zorg en Veiligheid is al heel erg verweven met de andere speerpunten. Goed om dit extra te benoemen, maar er is geen capaciteit om hier nog meer middelen op in te zetten.”
Uit het veiligheidsbeleid blijkt dat Zoetermeerders gemiddeld een 7,8 (voor de eigen buurt) en een 7,5 (voor de stad) aan hun veiligheidsgevoel.

 

Digitale criminaliteit

Er gaat komende periode extra geld naar het speerpunt digitale criminaliteit, € 162.000,-. Digitale criminaliteit, gaat over ‘klassieke’ misdrijven, maar dan gepleegd met digitale middelen zoals internetoplichting, digitale aan- en verkoopfraude en bankpasfraude. Maar ook cybercrime hoort hier bij, misdrijven die alleen in de digitale wereld zijn te plegen zoals ransomware, phishing en malware. Beide vormen van digitale criminaliteit komen steeds vaker voor.

 

Problematische jeugd(groepen)

Problematische jeugd(groepen) was al een speerpunt in het vorige veiligheidsbeleid en blijft dit ook de komende jaren. Er is veel zorg over het toenemende bezit en zelfs gebruik van steek- en schietwapens onder jongeren. In eerste instantie wordt ingezet op preventieve maatregelen zoals inwonersbetrokkenheid (WAS en Burgernet), voorlichting (anti-woninginbraaktips, op scholen door Halt over wapens en jongeren en over online veiligheid) en het toepassen van tijdelijk cameratoezicht. De overlast en criminaliteit wordt zoveel mogelijk individueel gericht aangepakt met per jongere een plan van aanpak. Repressie, strafmaatregelen, zijn soms ook nodig, maar moeten wel in balans zijn met de preventieve maatregelen.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-