Persfoto Vier het Leven Zierikzee 2 Stichting Vier het Leven is sinds kort ook actief in Zoetermeer. De stichting organiseert uitjes voor ouderen die er niet makkelijk zelf meer op uit kunnen. De ouderen worden persoonlijk begeleid naar bijvoorbeeld een theatervoorstelling door een vrijwilliger die zelf ook naar de voorstelling gaat.

 

Marcoline Leen, coördinator Vier het Leven: “We merken dat ouderen liever niet alleen naar een voorstelling willen gaan. Die drempel is best hoog. Sommige mensen zijn al tien jaar niet naar het theater geweest. Samen met een vrijwilliger van Vier het Leven kunnen ze wél weer genieten van een mooie voorstelling!”

De stichting is al actief in 280 gemeentes in Nederland en sinds kort ook in Zoetermeer. De doelgroep is 65 plussers die graag erop uit willen, maar dit niet meer zelf kunnen. Maar het is ook voor mensen die er tegen op zien om in hun eentje naar het theater te gaan.

 

Samen met vrijwilliger naar het theater

Logo Vier het LevenEen oudere koopt via Vier het Leven een kaartje, met een opslag voor parkeerkosten en administratie. Hiervoor krijgt hij of zij een complete avond uit, de oudere wordt thuis opgehaald en ook weer thuisgebracht en krijgt nog een extra drankje in het theater.
De vrijwilliger krijgt het kaartje gesponsord door Vier het Leven, hen kost het niets behalve de tijd. Zij halen meerdere ouderen op en begeleiden hen naar het theater, maar zijn zelf ook een avondje uit. Marcoline: “De stichting krijgt per 3 betaalde kaarten er één gesponsord door het theater voor de vrijwilliger. De vrijwilligers kiezen zelf waar ze heen gaan en kunnen zo ook naar hun favoriete voorstellingen. Vrijwilligerswerk is zo heel goed te combineren met andere afspraken.”
Elke drie maanden wordt het nieuwe programma gepubliceerd. “Ik moet eerst weten hoeveel vrijwilligers er zijn voor een voorstelling, want dan weet ik hoeveel mensen we kunnen blij maken!”

 

Andere activiteiten

Vier het Leven organiseert naast de theateravonden ook andere activiteiten. Zo zijn er twee busreizen per jaar, bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum via de museum plusbus. Deelnemers krijgen voor € 17,50 een geheel verzorgd uitje met vervoer, vip rondleiding en lunch.

Het online ontmoetingsplein ontstond in coronatijd, maar er werd zoveel gebruik van gemaakt dat het is gebleven. Dit digitale plein biedt ruimte voor culturele inspiratie, persoonlijke verhalen, ontmoeting en is een online plek om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen. Via zoom worden bijeenkomsten gehouden en mensen kunnen ook naar opnamen kijken van eerdere voorstellingen in de mediatheek.

 

Stokje overgedragen

Marcoline Leen draagt nu de coördinatie over aan collega Sylvia Kok. Marcoline: “Ik heb de coördinatie voor deze regio met heel veel plezier gedaan, maar ben vol vertrouwen dat Sylvia hier helemaal op haar plaats is. Het leukste van dit werk vond ik de hartverwarmende reacties van de mensen die wij begeleiden. Zo zei een mevrouw tegen me: ‘ik lijk wel de koningin!’. Zo willen we ook dat onze gasten zich voelen!”

 

Vrijwilliger worden?

Er is in Zoetermeer nog plaats voor nieuwe Vier het Leven vrijwilligers. Vrijwilligers moeten in bezit zijn van auto met vier deuren, rijbewijs en inzittendenverzekering. Zij halen de ouderen op en brengen hen weer thuis na de voorstelling. Zij krijgen hun kaartje gratis en een vergoeding voor parkeren en benzine. Vrijwilligers zijn minimaal vier keer per jaar beschikbaar, maar meer kan ook.

Aanmelden kan via de site: 4hetleven.nl/pagina/170/word-vrijwilliger-bij-vier-het-leven

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-