ton gebuikt als vuurplaatsDe gemeente heeft de schadebedragen van de afgelopen jaarwisseling bekend gemaakt. In totaal is in Zoetermeer voor € 69.854,- schade aangericht tijdens de jaarwisseling van 2022/23. Dat is 40% minder dan vorig jaar.

Zoetermeer kan terugkijken op een relatief beheersbare jaarwisseling zonder incidenten met betrekking tot geweld tegen hulpverleners. Er hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. In totaal is er 82 keer inzet geweest vanuit de brandweer.

 

Vuurwerkschade

Vuurwerk zorgt elk jaar voor veel schade en overlast. Het is lastig om precies de schade vast te stellen die door (zwaar illegaal) vuurwerk is veroorzaakt, maar schade aan afvalbakken ( € 18.934) en mini- of ondergrondse containers (€ 2.052) wordt voornamelijk veroorzaakt door vuurwerk. De gemeente geeft in het schaderapport aan dat ongeveer een derde van de totale schade is veroorzaakt door zwaar (illegaal) vuurwerk. Vorige jaarwisseling was dit nog de helft van het totale schadebedrag. Rokkeveen en Oosterheem zijn de wijken waar de meeste schade door vuurwerk is ontstaan.

De grootste kostenpost is schade aan de verharding, dit kostte de gemeente € 39.295,- om te herstellen. De meeste schade is dit jaar ontstaan in de wijk Noordhove (€ 19.241,-). Het grootste gedeelte daarvan (€ 15.000,-) komt door forse schade aan het asfalt op één specifieke locatie.
De gemeente heeft twee aangiftes gedaan van de schade door zwaar illegaal vuur werk, en probeert waar mogelijk de schade te verhalen op de daders.

 

Aanbevelingen evaluatie

In de evaluatie over de afgelopen jaarwisseling staan aanbevelingen om de kosten van schade te beperken. Zo wil de gemeente een communicatiecampagne ontwikkelen waarin de schade wordt getoond die tijdens de jaarwisseling wordt veroorzaakt om het publiek bewust te maken van de omvang van de schade. Ook wordt onderzocht of de brandweer zich de komende jaarwisseling meer kan richten op het eerder blussen van kleine brandjes zodat er minder schade ontstaat aan verharding en groen.

 

Jongerenfeest

Het jongerenfeest in SilverDome is goed verlopen zonder noemenswaardige incidenten. Het jongerenfeest trok dit jaar 1300 bezoekers. Het bezoekers aantal ligt lager dan drie geleden. Dit lagere bezoekers aantal komt hoogstwaarschijnlijk doordat er twee jaar geen feest heeft plaatsgevonden. Het is een traditie die weer moet groeien.

 

Vuurwerkshow

Naast de reguliere vuurwerkshow zou er voor het eerst ook een kindervuurwerkshow plaatsvinden. Door de verwachte slechte weersomstandigheden voorafgaand aan en tijdens de jaarwisseling is op 30 december 2022 besloten om de vuurwerkshows te annuleren. De kosten voor het annuleren van de vuurwerkshows en het bijbehorende aftelmoment bedragen € 28.000,-.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-