Burgemeester Bezuijen1Burgemeester Michel Bezuijen wil dat er zo snel mogelijk landelijke wetgeving komt rond de jaarwisseling. Een wet op de jaarwisseling met een combinatie van wetgeving en afspraken tussen verschillende partijen om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling weer een feestje wordt.

 

Burgemeester Bezuijen: “De jaarwisseling hoort een feestje te zijn, maar de realiteit is helaas anders. Tijdens de jaarwisseling is er vaak sprake van geweld tegen hulpverleners, gebruik van zwaar illegaal vuurwerk, vernielingen, letsel door vuurwerk, schade en overlast. Ik vind dat onacceptabel. We moeten hier nu echt een keer serieus werk van maken.”

De jaarwisselingwet zou méér moeten omvatten dan bijvoorbeeld alleen een vuurwerkverbod. Bezuijen denkt ook aan een gebiedsverbod voor mensen die zich eerder misdragen hebben. Bezuijen: "Een Wet op de jaarwisseling zou bijvoorbeeld kunnen lijken op de voetbalwet, die ook geldig is op heel speciale momenten." Hierbij zouden politie en brandweer, OM, handhavers en andere partijen betrokken moeten worden.

Bezuijen gaat opnieuw een dringend verzoek sturen aan het kabinet om zo spoedig mogelijk een landelijk standpunt in te nemen met betrekking tot het vuurwerkverbod en geweld tegen hulpverleners. Zo moet geweld tegen hulpverleners hard kunnen worden aangepakt. Verder wil de burgemeester aandacht vragen voor een landelijk vuurwerkverbod, waarbij vooral handhaving van groot belang is. Bezuijen: “Zonder afspraken over handhaving heeft een vuurwerkverbod nooit het gewenste effect. In het kader van het tegengaan van handel in illegaal vuurwerk zijn ook Europese afspraken essentieel.”

 

Bezuijen zet tijdens de jaarwisseling ook steeds vaker zijn eigen bevoegdheden in, zoals het opleggen van een gebiedsverbod of het opleggen van een meldplicht aan daders. Volgens Bezuijen moet het kabinet nu echter het initiatief nemen om van de jaarwisseling weer een veilig feest te maken. Hij verzoekt het kabinet om hier nog vóór het zomerreces een besluit over te nemen. Bezuijen: “We zien steeds dat de discussie over de jaarwisseling pas start in oktober, november. Dan is het te kort dag om nog veel te veranderen. De eerste twee weken van januari wordt er dan nog over gesproken, maar daarna blijft het weer liggen tot oktober. We moeten er juist nu mee aan de slag om echt iets te doen!"

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-