Maart 1De laatste wintermaand bracht meest zacht weer, hoewel februari een nogal koud staartje had. Het was ook een erg droge maand dankzij de aanwezigheid van hogedrukgebieden. De voorbije sprokkelmaand begon met veelal bewolkt weer en een graad of acht overdag.

Maart 2Na een weekje begon het kwik te dalen en op de 7e werd het nog maar vier graden; ’s nachts hadden we in onze stad ook een paar dagen met twee á drie graden vorst. Hierna klom het kwik weer uit het dal en bleef de vorst een paar weken weg.

Vanaf de 13e kwam het kwik bijna een week lang dagelijks boven de 10 graden uit en op de 14e scoorden we in onze stad hoogte temperatuur van de maand met een graad of 13. Eerst kwam de zon er nog bij maar van de 16e tot en met de 24e liet de zon vrijwel geheel verstek gaan. Dat sombere en erg zachte weer werd regelmatig vergezeld van wat regen maar qua hoeveelheid stelde het weinig voor.

Zonnig slot met een winterse verrassingMaart 5

De laatste vier dagen brak de zon weer door wat ook leidde tot een paar heldere en koude nachten. Zo werd in de ochtend van de 27e in buurttuin Zoete Aarde 4,4 graden grondvorst gemeten. Hoewel de noordoostenwind guur aanvoelde bracht het kwik door de felle februari-zon het nog tot een graad of zes overdag. En wat een verrassing: in de ochtend van de laatste dag van de maand sneeuwde het een uurtje in Zoetermeer; het gevormde sneeuwdakje was heel gauw weer verdwenen en in de middag straalde de zon weer.

 Maart 3  Maart 4

Februari was erg zacht en ook droog

Na een recordmatte januarimaand viel er in februari in onze stad maar ongeveer een kwart van de neerslag die je normaal mag verwachten en daarmee verdient de sprokkelmaand het predicaat ‘erg droog”. Daarnaast kwam februari in zijn geheel als ‘zeer zacht’ uit de bus. En de zon scheen tot slot iets meer dan normaal.

De winter van 2022/2023 was aan de warme kant

In lijn met het opwarmend klimaat hebben we opnieuw een te zachte winter achter de rug. Met name de periode van drie weken die liep van eind december tot en met half januari creëerde een overschot aan warmte waarbij de jaarwisseling bovendien record-warm was. Toch leek de winter aanvankelijk heel anders uit te pakken toen we midden december een koude periode hadden waarbij zelfs ook in Zoetermeer en omstreken flink geschaatst kon worden. De koudste nacht van de voorbije winter viel in deze periode toen het in de ochtend van 16e 5 á 6 graden vroor. Sneeuw viel er op twee dagen (een beetje) in Zoetermeer. De winter gaat samengevat door vooral de kleddernatte januarimaand als ‘nat’ de boeken in en de zon scheen iets meer dan normaal.

Maart 7 copyMaart start zonnig

De eerste dagen gaat de eerste lentemaand op dezelfde voet verder als eind februari het geval was met veel zon en vooral op de 1e van de maand nachtvorst. Na het weekend zakken depressies gevuld met koude lucht vanuit het noorden naar ons land uit wat zal leiden tot onbestendig en kil weer met mogelijk ook weer winterse neerslag. Hopelijk herpakt maart zich later met mooi lenteweer maar voorlopig ziet dat er niet naar uit.

Tekst en foto’s Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-