2023 01 10 expositie RJ 10
Kunstgarage Franx trapt 2023 af met Changing Perspective. In deze tentoonstelling kijken negen kunstenaars naar de uitdagingen die spelen in de huidige samenleving. Zij nodigen het publiek uit om door hun ogen naar de wereld te kijken en dat levert verrassende perspectieven op.


Kunst en onderzoek komen samen in deze expositie, die samengesteld is door curator Tineke van Veen en Franx. Zo presenteren kunstenaars Renée van Oploo en Klaar van der Lippe een Zoetermeers onderzoek naar de invloed die de esthetische ambities van de stad heeft op haar bewoners. Onder meer specialisten en inwoners zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren en na te denken over wat we werkelijk wensen om ons thuis te voelen. “We delen de resultaten van ons onderzoek in een ruimtelijke installatie", vertellen Renée en Klaar. “Daarin maken we ons een voorstelling van het wonen in de directe en verre toekomst.”
De van oorsprong Jemenitische kunstenaar Thana Faroq exposeert verhalen van jonge vrouwen die net als zijzelf gevlucht zijn naar Nederland. “Ik hoop dat mijn werk de kijker stimuleert om vragen te stellen over hun identiteit,” aldus Thana.


Van tuinen tot koeien

2023 01 10 expositie RJ 12Ook de natuur komt aan bod bij Changing Perspective. Lou-Lou van Staaveren onderzoekt met haar actuele serie 'Pleasant Place' het romantische ideaal van de tuin en hoopt de toeschouwer aan het belang van kijken en fantaseren te herinneren. Sina Dyks' werk bestaat uit interessante installaties van textiel, geïnspireerd op hoe we als mensen steeds verder verwijderd raken van de natuur en onze oorsprong. Jurel Bakker biedt een vernieuwend perspectief op de koe en haar melkproductie. Aan de hand van data en gesprekken met boeren bevraagt ze wat het betekent voor de koe in 2045, als bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen genomen worden waarbij er 40% minder koeien zijn. Het resultaat vertaalt zij in visuele, bevreemdende beelden.

In de expositie zijn diverse ruimtelijke installaties te bewonderen. 'Time and again', ontworpen door Iede Reckman, laat de bezoeker nadenken over het verstrijken van de tijd. “Het werk is een soort klok waarbij een grote ring heel langzaam ronddraait en één omwenteling per dag maakt,” legt Iede uit.


Verdiepen, inspireren en verrassen

Niet alleen de expositie zelf laat de bezoeker nadenken over andere perspectieven. In een aantal prikkelende middagen met proeverij gaan verschillende gasten met de bezoeker in gesprek over een van de onderwerpen uit de expositie. Aanvullend wordt er een proeverij geserveerd. Op 21 januari trapt fotograaf en dichter Thana af met een schrijf-middag, met als gasten een van haar modellen en de Zoetermeerse Jannie van Maldegem van Schrijfavonturen. Daarna volgen Lou-Lou's Tuin-middag inclusief snoeiworkshop (29 januari), Wiskundige kunst-middag (5 februari), Toekomst-middag (12 februari), Sina’s Textielkunst-middag (19 februari) en de finissage met Werner en Thijs (12 maart). Voor het hele programma en aanmelden, kijk op www.kunstgaragefranx.nl/activiteiten-kalender/ 

Op 14 januari start de expositie Changing Perspective met een feestelijke opening van 16.00 tot 18.00 uur. De kunstenaars geven dan een toelichting op hun werk. Tegelijkertijd opent dan ook de nieuwe horecagelegenheid Kiki at Franx haar deuren, die standaard op vrijdag, zaterdag en zondag open zal zijn tijdens de expositietijden van de kunstgarage. Changing Perspective is tot en met 12 maart te zien bij kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-