EbonyEnsembleZoals altijd trapt het Ebony Ensemble het nieuwe jaar af met een concert. Zondag 8 januari staat het Zoetermeerse ensemble in de kleine zaal van het Stadstheater met een mooi nieuwjaarsconcert. Het is alweer voor de zesde keer dat het Ebony Ensemble een nieuwjaarsconcert geeft.

Celliste Harriët Overbeek uit Bleiswijk hoort tot de vaste musici van het Ebony Ensemble. Harriët Overbeek is sinds 2014 celliste van het Ebony Ensemble en hiermee een van de kernleden en dat bevalt haar heel goed. “Musiceren in Ebony is comfortabel in een mooie groep maar geeft ook een solistisch gevoel. In Ebony krijgen we de vrijheid èn de verantwoordelijkheid alsof we kamermuziek spelen en als het nodig is, houdt Michel (dirigent red.) ons bij elkaar”, aldus Harriët. Ze kijkt enorm uit naar het Nieuwjaarsconcert in het Zoetermeerse Stadstheater. “Ieder concert met Ebony heeft een verrassend element, zoals samenwerken met rappers, zandkunstenaars en bijzondere solisten.”
Voor Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble, staat gevarieerdheid met hoofdletters geschreven. "Juist bij een nieuwjaarsconcert is afwisseling enorm belangrijk. Geen zware stukken maar luchtige klassieke muziek. Ons concert bestaat dan ook grotendeels uit opgewekte muziek", vertelt hij. Naast werk van bekende klassieke componisten zoals Rossini, Tsjaikowski, Elgar, Dvorzak en Fauré komt dit jaar ook muziek van de Beatles aan bod. De nummers Blackbird, Fool on the hill, When I'm 64 en Pennylane zijn door Michel Havenith in een klassiek jasje gestoken. "De Beatles-nummers hadden nog wel wat voeten in de aarde want daar rusten natuurlijk nog auteursrechten op. We hebben lang moeten wachten voor eigenaar Sony toestemming gaf om de nummers te doen. We zijn blij dat we die hebben gekregen want het wordt bijzonder", vertelt hij.

 

Bezetting

Michel Havenith is blij dat een groot aantal vaste musici ook nu weer meedoen. Dat is altijd afwachten omdat de musici in meerdere orkesten spelen. Maar het Ebony Ensemble mag zich volgens de zakelijk leider gelukkig prijzen met een vaste schare musici die altijd graag meedoen. Hoewel er een vaste basis is, is de bezetting van het Ebony Ensemble iedere keer anders. "We hebben een strijkkwintet bestaande uit twee violen, een altviool, cello en bas. Verder fluit, klarinet en hoorn. En dit keer zijn er ook harp en slagwerk aan onze bezetting toegevoegd. Dat is niet bij elk concert het geval", zegt Michel Havenith.
"Het concert wordt gepresenteerd door Joep Anegarn. Joep is geen directeur van het CKC meer omdat hij met pensioen is, maar hij vindt het erg leuk om ons concert aan elkaar te praten. En wij zijn daar ook erg blij mee."

 

Stadstheater

Het Ebony Ensemble is als huisensemble regelmatig te beluisteren in het Stadstheater. Zo werd er in oktober nog 'Carnaval der dieren' opgevoerd. Dit trok zoveel publiek dat er een extra voorstelling werd bijgeboekt. Michel Havenith hoopt met het nieuwjaarsconcert ook de kleine zaal vol te krijgen. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Het concert is zondag 8 januari om 15.00 uur. Kaarten kosten 24,50 euro en zijn te reserveren via www.stadstheater.nl.


Tekst: Hélène Ouwerkerk
Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-