DSC02286a wNa een paar veel te koude lentemaanden verblijdde de voorbije rozenmaand ons met warmte en zon. Vooral de eerste twee en een halve week was het prachtig zomerweer. Ondanks een paar dips later in de maand was het de warmste juni sinds het begin van de officiële metingen die in 1901 is gestart.

Juni liet meteen weten dat het haar menens was met haar zomerse ambities: al op de eerste dag scoorden we een officiële zomerse dag (25+) bij volop zonneschijn. Met uitzondering van de 5e juni (het werd toen maar 15 graden en bewolkt) hielden we ruim twee en een halve week onafgebroken warm en zonnig weer. Regen bleef uit totdat op de 18e de eerste (onweer)buien hun opwachting in Zoetermeer maakten. In een dag of drie viel toen, gelukkig vooral ’s nachts, rond 50 mm in en rondom onze stad. De neerslagsommen konden lokaal op korte afstand flink verschillen door de trekrichting en het tempo van de buien. Dat gold ook landelijk: Zo viel in Noord-Holland en noordoost Nederland veel meer dan hier. Op de 18e piekte de temperatuur naar bijna 30 graden, maar daarna raakte het kwik in verval en hadden we over het algemeen een koele 3e week hoewel het op zondag de 27e nog even 27 graden werd. Het eind van de maand bracht naast wat zon ook regen met temperaturen dalend naar onder de 20 graden. De laatste junidag werd het zelfs nauwelijks 16 graden bij grijs en druilerig weer.

 DSC02280a w  DSC02283a w  DSC02134a w

Juni had erg veel zomerse dagen

DSC02299a wDe eerste zomermaand is, zoals gezegd en ondanks het wel erg koele slot, record-warm geworden en wie had dat durven denken na de erg koude lentemaanden april en mei! We hadden in onze stad maar liefs 10 zomerse dagen hoewel we net de tropische grens van 30 graden niet haalden. Ook de nachten waren vaak zwoel; kenmerkend is dat het kwik de hele maand in Zoetermeer niet een keer onder de 10 graden is gezakt. Per saldo viel er in onze stad tijdens de dikwijls korte en felle buien ongeveer net zoveel regen als wat je in een doorsnee junimaand mag verwachten. En de zon liet zich veel meer zien dan in een normale junimaand. Het aantal warme dagen (20+) tot slot was ook ruim bovenmaats: 23 stuks.

 

Juli begint wisselvallig

Het wat onbestendige en relatief koele zomerweer van eind juni met een afwisseling van zon, wolken en af en toe regen zet zich begin juli vooralsnog voort. Het lijkt er niet op dat volgende week zomerweer weer voet aan de grond krijgt, maar dat is nog onzeker. Wie weet wat de rest van de zomer nog in petto heeft want dit weerjaar verraste ons al een paar keer, zowel in koude als warme zin.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-