IMG 4305Zoetermeerder Daniël van Beek laat met zijn hobby het oude en nieuwe Zoetermeer samensmelten. Door middel van fotobewerking creëert hij een nieuwe afbeelding die zorgt voor herkenning en een nieuwe kijk op de historie, deze plaatst hij vervolgens op een speciale Facebookpagina.

Daan woont sinds 7 jaar in Zoetermeer in een oud pand uit 1922-1923 met een lange historie, in het oude Dorp. Als hij via onder andere de beeldbank op zoek gaat naar de geschiedenis van het pand vindt hij een aantal oude foto’s, die hij met vernoeming van bron gebruikt. Op de foto’s is duidelijk de verandering van het pand in de loop van de jaren te zien. Hij legde de oude foto en de nieuwe foto naast elkaar en maakte daar 1 beeld van die werd gebruikt voor de verhuiskaart. Door de beeldbank kwam Daniël er achter dat er in zijn straat vroeger ook een melkboer langs de deuren ging, en dat er een bakkerij, groenteboer en ambulancedienst in de straat hebben gezeten.

 

Verhuiskaart

Toen hij vorig jaar even thuis kwam te zitten door corona verdiepte hij zich via de beeldbank wat meer in de historie van Zoetermeer. Daar zaten veel foto's bij waarvan hij de plek herkende of waarbij werd verteld wat de locatie was. Daniël: “Ik moest ineens denken aan hoe leuk dat zou zijn als je een oude en nieuwe foto van het gebouw of afbeelding samen kan voegen, maar dan niet naast, maar in elkaar.” Hij ging aan de slag met de beeldbank, streetview en google om de exacte locaties en bijbehorende geschiedenis te vinden. Voor het bewerken van de foto’s pakte hij een oude hobby op: photoshoppen. Om foto’s goed samen te voegen is het heel belangrijk om de nieuwe foto op precies dezelfde plek en hoek te nemen. De eerste foto die hij maakte was een foto van een bus op de Delftsewallen, waar hij de oude bus in de nieuwe foto bewerkte. Doordat op de oude foto auteursrecht zit kon hij die foto niet publiek delen. Voor zijn 2de afbeelding ging hij op zoek naar een auteursrechtvrije foto en kwam uit bij een pand in de Dorpsstaat. Hierbij voegde hij de mensen van de oude foto in de nieuwe foto van het pand, waar tegenwoordig het bedrijf Stork is gevestigd.

Schermafbeelding 2021 05 25 om 11.04.46 Schermafbeelding 2021 05 25 om 11.04.24 Schermafbeelding 2021 05 25 om 11.03.29

 

Tijd en onderzoek

“Ik kwam er tijdens het bewerken van de foto’s achter dat men vroeger andere fotolenzen had dan dat we tegenwoordig gebruiken, dat geeft een uitdaging met het maken van de nieuwe foto. Ik doe uitgebreid vooronderzoek voordat ik de foto maak, zodat ik zeker weet dat ik hem uit dezelfde hoek neem en de locatie klopt. Soms is dat snel gebeurd omdat ik de locatie herken, andere foto’s vergen wat meer tijd en onderzoek. Door de ervaring kan ik tegenwoordig goed inschatten of een foto geschikt is voor bewerking”, legt Daniël uit.

 

Historie nieuw leven inblazen

Schermafbeelding 2021 05 26 om 15.54.49Daniël: ”Ik ben best perfectionistisch en ik streef met de foto’s er ook naar om deze zo correct mogelijk te maken. Heel soms sta ik mezelf toe om de teugels iets te laten vieren”. Inmiddels heeft Daniël al op verzoek andere nieuwe afbeeldingen gemaakt en heeft hij al ideeën voor nieuwe creaties. De positieve reacties vindt hij ontzettend leuk. Een samenwerking met bijvoorbeeld het historisch genootschap ziet Daniël ook wel zitten, samen de historie nieuw leven inblazen.

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-