DSC01993a wWe moeten 35 jaar terug in de tijd gaan voordat we een aprilmaand tegenkomen die kouder was dan die van 2021. Soms hadden we zelfs een compleet winters weerbeeld, maar gelukkig deed de zon ook goed haar best in de voorbije maand.

De eerste dag van de paasmaand begon, na het recordwarme slot van maart, nog aardig met een graad of 14. Daarna zakte het kwik naar ongeveer 10 graden op 4 april (eerste paasdag). Op tweede paasdag denderde lucht die rechtstreeks van de pool kwam, ons land binnen. Dat ging gepaard met felle sneeuw- en hagelbuien en harde stormvlagen. Ook de dag erna was het weerbeeld compleet winters en werd het opnieuw niet warmer dan 5 graden in onze stad. Tijdens sneeuwbuien daalde het kwik tot maar net boven het vriespunt en kregen we soms even een witte wereld. De week erna knapte het wat op, maar het bleef guur (nog geen of nauwelijks 10 graden) met een koude noordenwind. Op maandag de 12e volgde een nieuwe felle koude-inval met sneeuw- en hagelbuien.

 DSC01947a w  DSC01951a w

Veel zon en vorst aan de grond

Vanaf de 3e week werd het steeds zonniger, maar het bleef te koud voor de tijd van het jaar. Alleen op de 21e hadden we een echte uitschieter naar boven met ongeveer 18 graden in onze regio; dat was meteen ook de warmste dag van april. Het is tekenend voor het koude karakter van de voorbije grasmaand dat we geen enkele warme dag (20 graden of meer) hadden. Hoe anders was dat de afgelopen paar jaar toen april gemiddeld een stuk of acht van zulke dagen kende!

Het heldere weer in de tweede helft van april zorgde voor veel koude nachten hoewel het op normale waarnemingshoogte (1,5 meter) niet of nauwelijks vroor in onze stad. Maar op klomphoogte was dat wel degelijk het geval: zo kende buurttuin Zoete Aarde meer dan 10 dagen met zogenaamde grondvorst. Samengevat was de paasmaand maar liefst drie graden te koud, scheen de zon ruim meer dan normaal en was het in onze stad aan de droge kant.

 DSC01954a w  DSC01996a w

Ook mei brengt voorlopig geen warm lenteweer

De laatste lentemaand belooft vooralsnog geen beterschap. Het blijft de eerste dagen veel te koel voor begin mei met een graad of 12. Er is redelijk veel zon maar vanaf dinsdag breekt een herfstachtige periode aan met regelmatig regen en veel wind. Hopelijk komt mei later weer ‘bij zinnen’ en scoren we weer warme dagen. Daarover gesproken: alleen op 31 maart hadden we in 2021 een echt warme lentedag!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-