7B83AF9D 09A3 4897 B21C ED1FF85BCCEDIn onze serie ‘De Passie van …’ Brengen wij bijzondere verzamelingen, hobby’s of levenswijze van Zoetermeerders in beeld. Ditmaal de passie van Rianne Veeninga. Zij bouwt met lego prachtige creaties, inmiddels al vijf vitrines vol. Daarnaast zet ze lego op een grappige manier neer voor haar lens.

Focussen op de steentjes

Rianne heeft in een relatief korte periode een groot aantal bouwwerken in elkaar gezet. In totaal vijfenveertig stuks, nummer zesenveertig, de ‘Pirates of Barracuda Bay’ is in opbouw, de twee opvolgende sets staan al klaar om daarna gebouwd te worden. Ze pakte het bouwen van lego twee jaar geleden op toen ze door een lekkage in haar kamer haar hobby's fotograferen en puzzelen niet kon uitvoeren. Toen ze op internet zocht naar iets om zichzelf mee bezig te houden zag ze een leuke lego set voorbij komen. Rianne, “Het was zo leuk om te doen, heerlijk om mee bezig te zijn. Door het bouwen kan ik me voor alles afsluiten en mij helemaal focussen op de steentjes en het hele bouwproces. Ik ben na die eerste set niet meer gestopt, het is echt een hervonden blijvende hobby.” 

Rianne heeft zichzelf wel een regel opgelegd: waar ze normaal een set zo snel mogelijk in elkaar wilde zetten, neemt ze er nu de tijd voor. Een beetje volwaardige set kost al gauw 120 tot 150 euro, dit in een middagje in elkaar zetten wordt dan uiteindelijk een dure hobby”, legt Rianne uit. Een legoset bestaat vaak uit meerdere zakjes per doos, Rianne mag er van zichzelf maar 1 per dag openmaken. Soms zitten er meerdere dagen tussen de zakjes als ze er niet veel tijd aan kan besteden. Een gemiddelde set kost haar nu een week of twee à drie bouwen, een stuk beter voor haar portemonnee.

 


Special gebouwde vitrine

tempImage9OiWAuHaar pronkstuk is het Disneykasteel zoals in Disney Parijs. Een groot bouwwerk die een eigen speciaal gebouwde vitrine kreeg. Het bouwen ervan kosten haar ruim zestig uur verdeeld over vier weken. Ze heeft er flink voor moeten sparen want het kasteel kost rond de vierhonderd euro. De set die ze nog heel graag wil hebben is de achtbaan uit de thema serie attractiepark met ruim 4000 stenen, diverse bewegende onderdelen en een afmeting van ruim een meter breed. Daarvoor moet gespaard worden en ruimte gecreëerd. Vooral dat laatste is een uitdaging aangezien Rianne nog thuis woont en haar moeder de steentjes alleen beneden tolereert als het opgebouwd wordt.


Ik wilde zeker weten dat ik het kan

Rianne heeft sinds kort besloten om zich ook te wagen aan iets nieuws, technisch lego. De eerste set heeft ze al aangeschaft, een flinke jeep. “ Ik heb de set pas gekocht na overleg met mijn broer die heeft hem namelijk al gebouwd. Ik wilde zeker weten dat ik het kan en hem om hulp kan vragen als het niet lukt. Ik heb namelijk dyslexie waardoor ik nog wel eens de steentjes in spiegelbeeld plaats, gelukkig kom ik er zelf steeds sneller achter, maar iemand achter de hand hebben voelt dan toch prettig”, legt Rianne uit. Naast hulp van haar broer heeft ze een mede lego bouwer gevonden in haar schoonzus, die is namelijk dol op Disney. Toen Rianne aan het bouwen van Disney Lego sets begon kon haar schoonzus niet achter blijven, inmiddels is ze ook een fanatiek bouwer geworden. Zodra er een nieuwe set aangekondigd wordt door Lego zitten beide dames klaar om te bestellen. Rianne: "Ik ben een lego VIP lid hierdoor heb je de mogelijkheid om sets aan te schaffen voordat ze op de markt komen. Daar zit wel een limiet betreffende de aantallen op. Het is dus erg handig dat mijn schoonzus onregelmatige diensten draait, zij kan ze dus kopen als de verkoop 's nachts begint."


Legofoto's

Naast alle sets heeft Rianne veel losse legosteentjes netjes op kleur gesorteerd. Hiermee bouwt ze dingen puur naar eigen idee of ze 502a2bfc 97ee 4d70 a10f 0c8e3639e5b5gebruikt de legoblokjes en poppetjes voor haar foto’s. Soms haalt ze inspiratie uit het televisieprogramma Legomasters, waar Lego-fanaten in opdracht dingen moeten bouwen. Zelf zou ze niet mee willen doen met het programma vanwege de tijdsdruk die opgelegd wordt. De losse poppetjes en steentjes gebruikt Rianne ook  om grappige foto’s mee te maken, een leuke afwisseling op haar werk als zelfstandig fotograaf. “Normaal maak ik vooral sport en product foto’s. Dit is door corona nu een stuk minder. Rianne: ”De legofoto’s plaats ik op mijn facebook en instagram puur om mensen een lach te bezorgen. En of je nu jong bent of oud, iedereen kent en herkent lego”.

 

Tekst: Monica Lausberg
Video: Stefan Ramdharie

-advertenties-

-goede doel-