DSC01858a wDe laatste wintermaand van 2021 was er eentje die we niet licht zullen vergeten! Na jarenlang wachten hadden we eindelijk weer eens een week écht winter- en schaatsweer, maar ook nog eens een spectaculaire reeks ‘lente’ dagen.

De voorbije sprokkelmaand begon met zacht depressieweer waarbij op de eerste paar dagen veel regen viel. Op 3 februari viel er in onze stad ongeveer 13 mm en dat was meteen de natste dag van de maand. De temperaturen bereikten waarden van rond de 10 graden. Maar in de loop van zaterdag de 6e liep het kwik snel terug tot naar even onder het vriespunt rond middernacht. Op dat moment ging de regen ook over in (stuif)sneeuw.

 

Een onvervalste winterweek

Zondag de 7e bleef het vrijwel de hele dag (stuif)sneeuwen. Die sneeuwsoort werd mede in de hand gewerkt door de harde noordoostenwind waardoor het voor het gevoel diepvrieskoud was terwijl de temperatuur overdag daalde naar ongeveer -5 graden. Ook de maandag daarop sneeuwde het nog wat zodat zich in onze regio een sneeuwdek vormde van ongeveer 10 cm dat de hele week bleef liggen omdat het ook overdag bleef vriezen. In totaal hadden we zodoende 6 ijsdagen op een rij in Zoetermeer. ‘s Nachts vroor het steeds matig en op de ochtend van de 11e even streng toen op buurttuin Zoete Aarde -10,1, en aan de grond zelfs -13.3 werd gemeten.

De schaatsen konden uit het vet en overal in onze stad kon men het ijs op behalve op de Noord Aa. Vooral vanaf de 9e was dat ook best aangenaam omdat de zon er goed bij kwam en de wind wegviel. De ijspret duurde voort tot zondag 14 februari toen in de middag de dooi inviel. De dagen hierna werd het ongeveer 10 graden en smolt de sneeuw.

DSC01849a w   DSC01854a w  DSC01855a w

Na kou bizarre februariwarmte

DSC01861a wDe koude-inval was uitzonderlijk, maar wat daarna volgde was echt uniek: de lente brak uit met volop zon en een reeks van 6 dagen (van de 21e t/m de 26) boven de 15 graden. De 20e werd het hier het warmst met ongeveer 18,5 graad. Er werden in Nederland talloze (dag)warmterecords gebroken hoewel het landelijk record voor februari (20.4 in Limburg) net buiten schot bleef.
Als we de balans opmaken van de maand als geheel dan blijkt dat februari aan de warme kant is uitgevallen. Verder valt de sprokkelmaand als erg zonnig te typeren en ook was het aan de droge kant.

 

Maart begint met vriendelijk en rustig weer

Maart gaat van start met meest rustig, zonnig weer en overdag loopt het kwik de eerste paar dagen geleidelijk op naar maxima rond een graad of 13. In de tweede helft van de week schakelen we over naar kouder weer met rond de 7 graden overdag wat normaal is voor begin maart. Begint dan nu al de voorjaarsdroogte die we de laatste jaren steeds hadden?

20210228 23468Dit is alweer de 50e weercolumn van onze weerman Rob Oele! De redactie van Zoetermeer Actief besloot dan ook om Rob zondag even te verrassen met een bloemetje: Rob-schrijft-50e-weercolumn
Bekijk alle weercolumns van Rob Oele in ons weerarchief: Weer-archief

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-