Werk vinden valt niet mee. Voor vluchtelingen en mensen met een verblijfsvergunning is dit vaak nog moeilijker. Twee Zoetermeerse instellingen zetten zich in voor deze mensen en met succes. Werken Sterkt is een leer-werkbedrijf met de focus op integratie en Taalent een taalaanbieder die taalles verzorgt op de werkvloer zodat de taal gaat leven. Vandaag het verhaal van Raijin

 

 Rajin 20
 Raijin links, samen met zijn baas Jack

 

Rajin werkt in een kroepoekfabriek in Den Haag. Hij is hier terecht gekomen door bemiddeling van Werken Sterkt. Zijn volledige naam is Krishnamoothy Thavaranjan, maar iedereen noemt hem Rajin. Hij komt uit Sri Lanka en hij is al bijna zeven jaar in Nederland. Rajin is 34 jaar, getrouwd en heeft een dochtertje van anderhalf jaar oud. Hij is tevreden met zijn huis in Palenstein en gaat graag naar zijn werk.

Bij een Kroepoekfabriek denk je al snel aan een grote fabriekshal met werknemers aan de lopende band. Deze fabriek is echter geen groot gebouw op een industrieterrein, maar een bedrijf in een woonwijk. Het bedrijf met de naam Wayong maakt niet alleen kroepoek, maar ook sambal en andere producten voor Toko’s. Ook zijn er geen honderden werknemers, maar is het een bedrijf met zes werknemers. Hun producten gaan wél de hele wereld rond.

In Sri Lanka was Rajin schoonmaker, totdat hij moest vluchten. Hier in Nederland aangekomen wilde hij zo snel mogelijk zijn leven vormgeven, maar dat viel hem tegen. Het Nederlands leren was voor hem niet makkelijk en hij wilde niet thuis zitten. Via de gemeente werd hij naar Werken Sterkt bemiddeld.

“In 2016 ben ik bij Werken Sterkt begonnen en ik ging daar inpakken en kreeg Nederlandse les op de werkvloer van Taalent. In drie maanden heb ik mijn Nederlands verbeterd en het was toen goed genoeg om bij een bedrijf te gaan werken. Ineens vertelde directeur Cherish dat ze voor mij werk had gevonden bij Wayong. En sinds september 2016 werk ik hier en heb mijn draai gevonden”.

 

Rajin 19Bemiddeling naar werk

Cherish Ismail van het werkbedrijf Werken Sterkt zegt: “Ik heb contact gezocht met Ngadirin Waidoe, (Jack voor vrienden) van het familiebedrijf Wayong met de vraag of hij ruimte had voor een proefplaatsing. Hij vroeg mij of Rajin collegiaal was en zou passen in het team. Dit omdat er slechts zes werknemers zijn bij dit bedrijf en het een hecht team is. Na een werkbezoek, samen met Rajin, wilde Jack hem een proefplaatsing van twee maanden aanbieden. Inmiddels is zijn contract verlengd. Dat vind ik zo geweldig. Rajin is hier echt op zijn plaats”.

 

Inspringen waar nodig

Rajin is bescheiden en een harde werker, dat had zijn baas Jack al snel door. “Rajin is een echte teamspeler. Als hij ziet dat iemand achter loopt met zijn werk, of dat er iets nog niet gedaan is, stapt hij meteen in. Toen hij hier kwam was zijn Nederlands redelijk. Maar we hebben hier mensen uit verschillende culturen werken en dus is Nederlands de enige taal die we allemaal spreken. Hierdoor kan ik nu zelfs grapjes maken met hem,” zegt Jack met een brede glimlach.

-advertenties-

-goede doel-