Piero Gilardi Zuccaia

De VVD Zoetermeer is tegen het gebruiken van belastinggeld om het kunstwerk ‘Zuccaia’ naar het nieuwe stadhuis te verplaatsen. Het college stelt voor om €75.000 te gebruiken voor de plaatsing van het kunstwerk. Volgens de VVD is dit verspilling van belastinggeld.

 

Het kunstwerk 'Zuccaia' van de Italiaanse kunstenaar Gilardi is eigendom van de gemeente Zoetermeer en stamt nog uit de tijd van de Floriade (1992). Het kunstwerk heeft vroeger in het stadhuis gehangen, maar is al jaren geleden verbannen naar de opslag. Het college wil het kunstwerk in de vloer van de publieke ruimte laten plaatsen, onder een doorzichtige glazen plaat. Bezoekers kunnen er dan overheen lopen. De installatie van het kunstwerk en de klimatologische behandeling die nodig is om het langdurig op deze manier tentoon te stellen zorgt voor de hoge kosten van plaatsing.

Duco Mülder, raadscommissielid VVD Zoetermeer: “Als de gemeente investeert in kunst, moet dit naar de inwoners. De voorgestelde €75.000 is te veel geld om aan de plaatsing van één werk uit te geven. Dit geld kan veel beter besteed worden, bijvoorbeeld aan veiligheid of lagere belastingen. Bovendien hebben een aantal bestaande kunstprojecten van wethouder Paalvast al structurele tekorten. Er moet veel beter worden gelet op het geld binnen de portefeuille cultuur.”

 

Voorjaarsdebat

Het voorstel van het college zal worden besproken in het debat over de Perspectiefnota, aanstaande maandag. Naast de €75.000 voor dit ene kunstwerk, is ook nog €75.000 nodig voor het schoonmaken, restaureren en inlijsten van andere bestaande kunstwerken, die een plek krijgen in het gerenoveerde stadhuiscomplex.

Bron foto: Hypermuseumproject Piero Gilardi: Zuccaia

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-