In onze serie ‘De Passie van …’ Brengen wij bijzondere verzamelingen, hobby’s of levenswijze van Zoetermeerders in beeld. Ditmaal de passie van Suzanne van Vliet-Struik. Suzanne gelooft en leeft volgens het wicca geloof, ook wel betiteld al hekserij en magie.

Heksencultus

Suzanne is vanaf haar vijftiende jaar zoekende naar meer in het leven dan alleen datgene wat er op dat moment is. Op haar zeventiende krijgt van een vriendin van haar moeder waardoor het kwartje bij haar valt. Het boek dat ging over wicca was precies wat Suzanne miste en sloot aan bij wat zij dacht en vond. Wicca is een natuurreligie ook wel heksencultus of in de volksmond hekserij genoemd. Inmiddels is ze al twintig jaar priesteres binnen het wicca geloof en begeleidt ze vrouwen die dezelfde zoektocht ervaren.

Als je bij Suzanne binnen stapt loop je een gewone huiskamer binnen maar, als je verder kijkt vallen er dingen op. Het huisaltaar, het thema van de seizoensverandering die op dat moment gevierd wordt en haar verzameling tarotkaarten. Haar kinderen vinden het nu ze groter zijn ‘raar’ dat hun moeder heks is. Suzanne lachend: “Ik vind het stiekem wel erg leuk als het thema van dat moment gaat over groei, bloemen en kruiden. Ze ineens thuiskomen met prachtig bloemen.”

 

Borrelende Brouwsels

Suzanne: “Mensen denken bij het woord heks gelijk aan grote potten borrelende brouwsels. Wicca is niet magisch maar een geloof waarSchermafbeelding 2021 06 09 om 10.09.08 je je leven naar leidt. Wicca is nauw verbonden met de natuur waarin we seizoensveranderingen vieren, dit zijn er acht per jaar. Er wordt veel gekeken naar de vijf natuurelementen, aarde, water, vuur, lucht en de geest. Ook is de maan en de maangetijden zijn een belangrijk onderdeel van het wicca geloof.”

Verbinding tussen mens en natuur

Al eeuwenlang is de wereld er een waar vrouwen vaak de beschuldigende rol toebedeeld. Wicca’s zijn vrouwelijke of mannelijke heksen en gaan ervan uit dat vrouwelijke spiritualiteit al eeuwen door mannen wordt onderdrukt en dat de heksenvervolgingen miljoenen onschuldige levens hebben gekost, omdat hekserij niet werd en nog steeds niet wordt begrepen. Met traditionele wicca heeft de hekserij een natuurlijke kijk op de wereld, waarbij het wicca geloof zorgt voor een verbinding tussen mens en natuur. Wicca kent wetten en regels die beschreven staan in diverse teksten. Binnen het geloof zijn er meerdere godinnen die allemaal voor iets anders staan en uitdragen. Iedere wicca aanhanger kiest zelf datgene wat bij hem of haar past. Voor Susanne is er 1 godin en 1 god, die dan ook weer eigenlijk samen 1 zijn. Binnen de wicca is er een groep die vanuit een feministische kijk omgaat met wicca. Suzanne: ”Niet alle wicca is feministisch onderlegd, de groep waar ik mee in aanraking kwam was dat wel, maar dat is niet het belangrijkste. De nadruk op een vrouwelijke godin is dat wel.”

Tijdens haar wijding heeft zij zich gewijd aan Aphrodite: godin van de vrouwelijk schoonheid, liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid, Pan: god van de wildernis en patroon van de herders en hun vee en het dierlijk instinct, en Hecate: godin van de vruchtbaarheid en schenkt aan iedereen die daarom vraagt kracht en rijkdom. Samen met Hermes heeft ze de macht om kuddes en/of visvangsten te vergroten.

Leerproces van jaren

Schermafbeelding 2021 06 09 om 10.13.38Na het lezen van het eerste gekregen boek is Suzannes nieuwsgierigheid en haar behoefte aan verdiepen aangewakkerd. De geefster van het boek geeft haar een keus, zelf verder lezen of het samen met haar leren te begrijpen, Suzanne kiest het laatste, waarbij ze bij hand wordt genomen en begeleid in het leerproces. Het hele leerproces was er een van jaren, waarin Suzanne zich verdiepte in de geschiedenis, rituelen, handelen en uitvoeren. Na acht jaar wordt Suzanne op haar 25ste ingewijd door haar mentrix Wenneke als priesteres binnen het wicca geloof. Naast haar persoonlijke wicca studie rondde ze ook een studie af aan de universiteit van Leiden waar ze geschiedenis studeerde. Susanne: “Ik wil eigenlijk parapsychologie gaan studeren omdat ik op zoek was naar wat bij mij paste, toen ik dat vond in wicca, was die studie ineens niet noodzakelijk en koos ik ervoor om geschiedenis te gaan studeren met daarbinnen, de specialisatie Middeleeuwen en als afstudeeronderwerp begrafeniscultuur.”

Raakvlakken

Als Suzanne met haar gezin van bruisend Den Haag verhuist naar een stille woonwijk in Zoetermeer valt ze in een gat. ”Het voelde in heSchermafbeelding 2021 06 09 om 10.07.31t begin als leven achter de geraniums toen we net hier woonden. Ik moest daar enorm aan wennen, Door de kinderen kwamen er gelukkig vrouwen op mijn pad waar ik raakvlakken mee had, ideeën mee deelde en op spiritueel vlak een connectie mee had”, vertelt Suzanne. Inmiddels heeft Suzanne een van die vriendinnen begeleid in het wicca en benoemd als priesteres. Toen de zij ging trouwen verzorgde Suzanne de spirituele wicca ceremonie en begeleidde het stel in het trouwproces. De vrouwen vormen een hechte vriendinnengroep en kwamen voor corona wekelijks bij elkaar. Waarbij ze niet alleen met elkaar praten, maar ook tarotkaarten leggen, mandala's kleuren of een ritueel uitvoeren bij een bijvoorbeeld een jaarfeest.

Eens per jaar reist Suzanne af naar Glastonbury in Engeland, een stadje dat bekend staat als magisch dorp en dit uitdraagt. Daar komen wicca’s, heksen en mensen die geloven in legendes en mythes samen. Naast dat Suzanne er energie op doet, vult ze ook naast haar verzameling tarotkaarten ook haar kruiden, wierook, oliën en beeldjes aan.

 

Sweetlake witches

Naast het leven via haar overtuigingen doet Suzanne ook aan magie. Samen met haar wicca vriendinnen startte ze de Sweetlake witches op en maakte diverse producten die ze op beurzen en via Etsy verkochten. Je kunt daarbij denken aan magie kaarsen, aura sprays en aromarollers. Suzanne: “Door corona zijn er helaas geen bijeenkomsten of beurzen geweest, ik hoop dit snel weer op te kunnen pakken. Ik zou daarnaast ook graag spirituele bijeenkomsten gaan organiseren of tarotleggingen doen. Mochten mensen geïnteresseerd zijn in wicca, producten of diensten dan mogen ze mij altijd persoonlijk benaderen.”

Tekst: Monica Lausberg
Video: Stefan Ramdharie

-advertenties-

-goede doel-