Zoetermeer heeft in de gemeente veel vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende instanties. Variërend van een paar uurtjes per week tot meerdere dagen per week. Deze week vertelt Sacha van Vlaardingen, vrijwilliger Zoetermeer Actief, over zijn werk en wat het precies inhoudt.


Vertel heel kort eens iets over jezelf:

Ik ben Sacha, geboren in Leidschendam. Op mijn derde ben ik samen met mijn ouders in Zoetermeer komen wonen. Ben hier naar school gegaan, mijn middelbareschooltijd heb ik doorgebracht op het Pallas college. Mijn Mbo-opleiding heb ik ook in Zoetermeer gevolgd. Ik heb daarna op de Haagse Hogeschool de opleidingen: Small Business and Retail  en Communication and Multimedia Design gevolgd. Ik ben wel gewoon in Zoetermeer blijven wonen en pendelde heen en weer van huis naar school. Ik ben binnen Zoetermeer actief bij diverse organisaties, schrijf blogs en heb mijn hobby portret tekenen sinds kort weer opgepakt. 

Waar doe jij vrijwilligerswerk en wat doe je precies?

Ik ben vrijwilliger op de redactie van Zoetermeer actief waar ik diverse taken heb. Bij de redactie heb ik een inwerkprocedure opgezet voor nieuwe vrijwilligers die ik in het proces begeleid. Zelf schrijf ik artikelen over het ontstaan en de geschiedenis van Zoetermeer. Daarnaast probeer ik ervaring op te doen met het interviewen van mensen.

Zoetermeer actief is een nieuwsplatform dat neutraal nieuws brengt over Zoetermeer en Zoetermeerders. Die daarnaast interviews doen, verslag uitbrengen van events, en het verhaal achter b.v het straatnaambordje. Zoetermeer Actief is een stichting en draait volledig op vrijwilligers, van redactieleden, fotografen tot cameraman. De stichting draait op enthousiasme aangezien zij geen subsidie krijgen. Een heel uniek concept binnen het land.

Ik ben ook actief op Buurttuin de Zoete aarde waar ik de wandelingen voor organiseer. Dit betekent dat ik de wandeling uitzet en een pauze plek voor een kopje koffie regel. Tijdens de wandeling vertel ik diverse verhalen over Zoetermeer en de plekken waar we langslopen. 


Hoe ben jij bij dit vrijwilligerswerk terecht gekomen?WhatsApp Image 2020 07 10 at 09.45.03

Tijdens mijn vrijwilligerswerk op de buurttuin werd ik benaderd door een andere vrijwilligster op de tuin. Zij had contacten bij Zoetermeer actief, die op dat moment vrijwilligers zocht, waarbij ze aan mij moest denken. Er  is contact ontstaan en een goed gesprek waarna ik deel ben gaan uit maken van het redactieteam.

Hoeveel tijd per week besteed jij hieraan?

Ik ben gestart in februari 2020 op de redactie die is gehuisvest in de Bibliotheek. Na twee of drie weken samen komen veranderde dat door corona in online vergaderingen. Ik besteed gemiddeld zeven uur per week aan Zoetermeer actief, dit is geen vast gegeven, door b.v het afnemen en uitwerken van een interview besteed ik er soms meer tijd aan.

 
Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

Vrijwilligerswerk brengt niet alleen het gevoel van iets terug doen. Dat mensen genieten  van de artikelen die ik schrijf is ook erg mooi. Daarbij leer ik door Zoetermeer Actief de stad op een hele andere manier kennen. Zo kom ik op plekken en bij instanties die ik nog nooit bezocht had.

Leuke anekdote

Ik zou voor Zoetermeer actief een artikel schrijven over het zwembad met daarbij een terugblik in de geschiedenis. Ik heb het Stadhuis benaderd of ik in de archieven mocht kijken. Toen ik daar kwam stonden er zeven dozen op mij te wachten, waar ik in mocht kijken en rondsnuffelen. De dozen bevatten niet alleen de gemeentelijke informatie, maar ook protest brieven van inwoners toen er werd besloten het bad te sluiten. Een ervan was een brief van een negenjarig jongetje die aan de burgemeester vroeg waarom het bad gesloten werd. Dat is erg leuk om te lezen!

Is het vrijwilligerswerk in dezelfde richting als je 'gewone' werk of opleiding of juist heel iets anders?

Het heeft zeker raakvlakken met mijn opleiding en vorige werkzaamheden. Ik heb een opleiding communicatie en multimedia design gevolgd. Binnen deze opleiding mocht je blokken zelf een invulling geven. Ik heb toen een blok besteed aan informatie en dienstverlening management, waar ook het interviewen van mensen aan bod kwam.
Daarna heb ik een LOI-cursus Journalistiek en nieuwe media gevolgd. Ik heb bij diverse omroepen waaronder omroep West gewerkt. Door het vrijwilligerswerk bij Zoetermeer actief hoop ik door de ervaring als zelfstandig tekstschrijver aan de slag te kunnen. 

Waarom is het belangrijk wat jij doet?

Door de mogelijkheden  die Zoetermeer actief mij biedt, kan ik de geschiedenis levend houden en mensen amuseren met de artikels die ik schrijf. Door verdieping in de geschiedenis zie je vaak ook raakvlakken met het vandaag de dag.

Wat leer jij er zelf van?

Voornamelijk praktijkervaring. Daarnaast leer ik hoe je een interview afneemt en diepgang erin te vinden. En besef ik steeds beter hoe ik door kan vragen binnen een interview. Zoetermeer actief brengt mij op plekken waarvan ik het bestaan niet kende. Daardoor wordt mijn netwerk ook veel groter. Verder vind ik het leuk dat ik raadsstukken, die meestal best in moeilijke taal zijn geschreven, kan veranderen in teksten die mensen begrijpen en zo worden doorgegeven. 

Nieuwsgierig naar de geschiedenisverhalen van Sacha, je vindt ze hier.

 Tekst: Monica Lausberg

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-