pers Patrick van Domburg 1VVD Rijnland heeft overtuigend de Waterschapsverkiezingen gewonnen. In het Hoogheemraadschap Rijnland zijn de liberalen de grootste partij met 21,0 procent van alle stemmen. Een stijging van bijna 3 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2008 én met een ruime voorsprong op de nummers twee (CDA, 18,3%), drie (Water Natuurlijk, 13,1%) en vier (PvdA, 12,4%). Maandag 23 maart werd de definitieve uitslag bekend gemaakt.

Voor de VVD zijn gekozen de huidige Hoogheemraad Hans Pluckel (Haarlemmermeer), de Zoetermeerse oudwethouder Patrick van Domburg, Ineke van Steensel (raadslid in de gemeente Teylingen) en gemeenteraadslid Jacob Jan Bakker uit Wassenaar.

VVD Rijnland: Focus op kerntaken dus droge voeten en lage lasten

,,Veilig, voldoende en duurzaam water’’, zegt lijsttrekker Hans Pluckel over de focus die de VVD wil aanbrengen op de kerntaken van het Hoogheemraadschap Rijnland. ,,We zetten daarop in voor de ruim 93.000 stemmers, en de andere 1,1 miljoen inwoners en ondernemers in ons Waterschap. Droge voeten én lasten voorop.’’

Inwoners uit de 31 gemeenten in het werkgebied van het van Rijnland waaronder Aalsmeer, Haarlem, Haarlemmermeer, Bloemendaal, Velsen, Leiden, Teylingen, Wassenaar, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk en Gouda brachten op 18 maart hun stem uit voor een nieuw waterschapsbestuur. De opkomst is met 46,4% verdubbeld ten opzichte van 2008 (22,6%).

Definitieve uitslag

Zowel de nummer één (VVD Rijnland) en twee (CDA) krijgen allebei vier zetels. De VVD kreeg veruit de meeste stemmen. Voor het CDA betekent dit een verlies van één zetel. WaterNatuurlijk krijgt drie zetels en verliest hiermee ook één zetel. De ChristenUnie/SGP (2), de Partij voor de Dieren (2) en 50PLUS (1) winnen elk een zetel. De PvdA (3) en de Algemene Waterschapspartij (2) blijven stabiel.

Het nieuwe Algemeen bestuur van Rijnland treedt op 26 maart 2015 aan en bestaat uit 30 leden. Zij behartigen vier jaar lang de belangen van de inwoners en gebruikers in het werkgebied van Rijnland. Van deze 30 zetels zijn er 21 zetels op 18 maart gekozen door inwoners. 9 zetels zijn niet gekozen door inwoners, waarvan 4 voor de categorie ongebouwd (intern gekozen bij de LTO), 4 voor de categorie bedrijven (intern gekozen door de KvK’s) en 1 voor de categorie natuurterrein.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-