Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Een loodgieter voor een plasje?

Foto 1 Expobike met docent Arianne Riedijk en studentenWat een fantastisch initiatief van het verpleegkundig onderwijs. De grijs ogende bewoners van Zoetermeer voor bereiden op hun dag die komt wanneer het niet meer lukt zonder hulp het toilet op tijd te bereiken, sokken over de hiel te krijgen, de broek op te houden, het opgehoogde vuil tussen de tenen te verwijderen, Klaas Vaak uit de ogen te boenen, de genitaliƫn reukvrij te houden of het kunstgebit te bevestigen op de juiste plaats en daar ook nog eens een hapklare brok tussen te wurmen. Wacht even: dit is niets om te lachen. Vandaar dat ik om twee redenen opgetogen reageer op het initiatief. Eerstens dat het onderwijs de praktijk in gaat. Daar valt veel meer te leren dan dat ze meekrijgen van de soms vaak al hoogbejaarde achtergebleven leerkracht omdat er niemand anders meer is. Die met enig geluk geassisteerd wordt door wel een even oude enthousiasteling die de niet toepasbare ver van de praktijk staande onzin die wordt geleerd op de opleidingen voor leraar, achter zich laat en zich bezighoudt met wat de student vraagt. Op een manier die past bij de tijd en omgeving. Geen halve dag zich bezighoudt met orde houden, maar kennis aanbrengt die de maatschappij nodig heeft en de student interesseert. En dan ten tweede de zorgvraag direct te horen en zien krijgt van de behoeftige, empathie ontwikkelt voor de ellende die immobiliteit teweeg kan brengen en hopelijk kijkt of niet alleen de techniek toepasbaar is maar ook aangepast kan worden waar dat gevraagd wordt (dat hoop ik dan maar). Maar erger, vertelt dat ze in de toekomst met te weinig zorgverleners zijn vandaar een kar vol met zorgtechnologie, ja met wat eigenlijk? Tijd om eens te gaan kijken welke toekomstige onmogelijkheden een mogelijkheid zou kunnen worden.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-