sterren en het gebergteOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Wij zijn sterrenstof.

De nacht van 31 december 1989 op 1 januari 1990 zijn we met een reisgezelschap van zo'n vijftien toeristen en Sherpa-dragers in het Himalaya-gebergte in Nepal. Terwijl mijn reisgenoten slapen, ga ik mijn bed uit om naar de hemel te kijken. Het is ijskoud en doodstil. In Nepal viert men nieuwjaar op een ander moment. Maar ik zie een schitterend 'vuurwerk'! Honderden sterren steken af tegen de donkere hemel. Ze lijken bijna aanraakbaar. Ik ervaar weer dezelfde sensatie als toen mijn vader mij als kleine jongen de sterren liet zien. De Grote Beer: de steelpan en de Kleine Beer: een kleinere steelpan. En Orion: een T met een schuine horizontale streep. De sterren roepen een gevoel van geborgenheid en rust op.
Die stemming kan ik sindsdien gemakkelijk opnieuw opwekken als ik naar een sterrenhemel kijk.

Later leer ik dat die sterren onvoorstelbaar ver weg staan. Dat het licht van de sterren ons pas bereikt na jaren, eeuwen zelfs. En dat de aarde en alles daarop, ook de mensen, uiteindelijk dankzij sterren zijn ontstaan, sterrenstof dus. Dat geeft een gevoel van ontzag, terwijl de stemming van geborgenheid en rust blijft.
Het is jammer dat Zoetermeer weinig plekken heeft die bij een wolkeloze nacht donker genoeg zijn om sterren in hun grandioze pracht te zien.

Blogschrijver: Koert Vrijhof

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-