what when where why how who op schoolbordOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Waar, wanneer, wat, hoe, waarom, wie en … waartoe? 

In mijn dagelijks leven stel ik mij vaak de vraag wanneer ik iets ga doen. Boodschappen doen bijvoorbeeld. Wat heb ik nodig? Waar haal ik ze? Wie gaat dat doen, ik of mijn partner of wij samen? En hoe? Lopend, met de fiets, met het OV of met de auto? Deze vijf vragen –wanneer, wat, waar, wie, hoe – zijn meestal genoeg om alledaagse bezigheden uit te kunnen voeren. Een ander soort vraag is: waarom? Deze vraag zal je niet gauw stellen bij het gebeuren van alledag, tenzij je een kind bent. Kleine kinderen blijven soms ‘waarom?’ tot vervelens toe vragen. Als ‘groot mens’ is ‘waarom?’ vaak een spannende vraag: ‘waarom blijf ik in m’n baan terwijl ik ‘m niet meer leuk vind’ of ‘waarom doe je de dingen zoals je ze doet’.
Lange tijd dacht ik dat deze zes vragen – wanneer, wat, waar, wie, hoe, waarom – ‘compleet’ zijn. Je kunt ze als het ware loslaten op elke situatie.


Toch bleef ik het gevoel houden dat er een essentiële vraag ontbrak. Totdat ik kortgeleden de zevende vraag kreeg aangereikt: waartoe? Met andere woorden, wat is de zin ervan? Iemand die ik ken, werkte langdurig bij een bank. Hij vond het steeds lastiger om, zoals hij het ervaarde, ‘rijke mensen nog rijker te maken’. Dat was voor hem niet meer zinvol. Hij is nu tot zijn tevredenheid actief op het gebied van duurzaamheid.
Zeven vragen dus die je overal kunt gebruiken

 

Blogschrijver Koert Vrijhof

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-