Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Lof voor maatschappelijke initiatief.

 

Een maatschappelijk initiatief nemen heet tegenwoordig al gauw ondernemen. En ondernemen wekt bij velen de associatie op van 'veel geld verdienen'. Niet verwonderlijk, gelet op bijvoorbeeld degenen die in de wereld van computers en sociale media in korte tijd erg rijk zijn geworden. Maar er zijn ook mensen die maatschappelijk succes hebben gehad zonder er rijk door te worden, althans in financieel opzicht. Mensen die een waardevolle bijdrage leveren en hebben geleverd. Een aantal voorbeelden van dergelijke initiatieven:

Jimmy Wales August 2019Op het gebied van ICT zijn dat Jimmy Wales en Larry Sanger: oprichters van Wikipedia. Zij begonnen in 2001 deze online encyclopedie volgens het wiki-principe. Een wiki is een computerprogramma, waarmee internetdocumenten door meer redacteuren samen kunnen worden bewerkt. Het idee van de wiki is van Ward Cunningham. De term wiki betekent 'snel, vlug, beweeglijk' in de taal van Hawaï. Wikipedia is kosteloos te gebruiken en bestaat op basis van giften.

Op het gebied van een eerlijker verdeling en besteding van geld heeft Marjan Sax haar sporen verdiend. Samen met vier anderen richtte zij in 1982 de Stichting Mama Cash op. Deze stichting stelt fondsen beschikbaar voor vrouwenprojecten die emancipatie en feminisme bevorderen. Sax beschikte over een aanzienlijke erfenis en gaf een renteloze lening van indertijd 2,5 miljoen gulden aan Mama Cash. De rente die het bedrag opleverde mocht de stichting houden.

Dus zonder per se rijk te willen worden kan je je steentje bijdragen aan een betere wereld.

Blogschrijver Koert Vrijhof

Op de foto links: Jimmy Wales

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-