noordaa strandweerHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Water is o zo veilig.

De zomer is begonnen, temperaturen zijn overigens al dagen op een temperatuur dat uitnodigt om op zoek te gaan naar water. Zwemwater. Echt zwemwater. Niet dat door op afstand gereinigd kraanwater in een betonnen badkuip gespetterd, aangevuld met chloor daar door een of andere eend geloosd. Waar iedereen die te lui is om het bad uit te gaan, zijn of haar nierfiltraat kan lozen zodat hetzelfde water ook op een goede temperatuur blijft. Lekker veilig ook. En dat laatste moet je maar afwachten als je een duik neemt in wat wij buitenwater noemen. Maar voor de mensen die het lichtgele kraanwater te vies vinden om zich in te wentelen, is er een geruststellende mededeling dankzij ZoetermeerActief, dat het buitenwater regelmatig wordt gecontroleerd in Zoetermeer.
Hoe dan? Wel, eerst worden de verwaandegansjes uit het water gejaagd, dan de minderkoetjes, later gevolgd door de dwarskopeendjes zodat hun nierfiltraat en andere zaken, niet in een glazenbuisje terecht kunnen komen. Even verderop is er een man die zijn zeeaquarium leegspoelt. Het is voor hem te ingewikkeld gebleken om het juiste zout te vinden om zijn zeevissen te laten overleven. Dan maar dumpen. Weg met die zeekoe, rog en haai. Hij moet nog oppassen om niet een Amerikaanse rivierkreeft dood te trappen. Maar dat terzijde. Dan komt er een vrouw in een wit pak met een luchtmasker die uit dat glazenbuisje een Petri schaaltje vult met dat water. Het schaaltje staat vervolgens enige dagen op een juiste temperatuur, onzichtbaar voor het blote oog maar waar de microscoop vaststelt dat er gezond en veilig kan worden gezwommen.

Maar… Alleen die haai? Hoe zit dat?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

Foto: het nieuwe Zoetermeerse college

-advertenties-

-goede doel-