Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Lange lijnen, korte lontjes.


hond met lijnIneens schoot ik voor mijn doen zeer uit mijn slof. Op het moment dat ik op een voetpad over een lijn wilde stappen werd de lijn strak omhoog getrokken. Vanuit mijn hevige schrik gebruikte ik ineens taal die niet zomaar in de Dikke van Dale staat.

De ene kant van de lijn blafte terug én ook de andere kant begon te keffen. Geen optimale start voor een goed gesprek op de zondagochtend. Na de schrik was er ook ineens angst. Ooit was ik gebeten door een niet eens heel grote hond, en deze hond was groter. Daarnaast was het baasje ook niet klein van stuk. Hond en baas beschikten over een indrukwekkend volume. En baas liep dreigend op mij af.

Met beide armen maakte ik een afwerend gebaar richting baas. “Het spijt me, heer, maar ik had u niet gezien. Het spijt me dat ik de lijn ineens strak trok. Ik was wat in gedachten en had u niet gezien. Een volgende keer zal ik beter opletten”, hoorde ik het baasje zeggen. Ik was compleet verbouwereerd en mijn woede-vanuit-schrik trok ineens uit mij weg.

Vervolgens ontstond er een gesprek over de aanleiding van het willen hebben van een hond. Ruim een jaar geleden bleek zijn vrouw aan covid te zijn overleden. Dat het contact met zijn kinderen al voor haar dood op een laag pitje stond. Dat hij blij is met de aanspraak van zijn lieve hond die nu – ook van de schrik bekomen – rustig naast ons stond.

Ineens was het weer een rustige zondagochtend. Sinds die tijd groeten wij elkaar en hebben soms een aardig gesprekje.

Blogschrijver: Toon VessiesDe Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-