Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: De bindende kracht van levensverhalen.

IMG 0013Fokke Obbema is een journalist voor de Volkskrant waar hij vooral buitenlandse politiek in zijn portefeuille had. In 2017 kreeg hij een hartstilstand, maar door het net op tijd ingrijpen van zijn vrouw overleefde hij ternauwernood dit incident. Deze gebeurtenis veranderde zijn leven ingrijpend. Door de confrontatie met zijn eigen dood en het besef van zijn eigen broosheid daarin raakte hij tijdelijk in een crisis waarin hij zich afvroeg wat de zin van het leven is. Hij pakte als journalist van dezelfde krant de draad van zijn leven weer op door met deze vraag een lange reeks Nederlanders daarover te bevragen. Ook stelde hij hen de vraag wat betekenisvolle momenten uit hun leven waren waar je ook levenslessen uit kunt trekken. Hij bundelde deze verhalen in twee boeken.

Ik was aanwezig bij een presentatie van zijn tweede boek, getiteld ‘Een zinvol leven’. Desgevraagd zei hij het helemaal geen probleem te vinden dat ‘grote verhalen’ zoals religies, in deze tijd steeds meer aan kracht inboeten als het om onze behoefte aan zingeving gaat. De kleine persoonlijke verhalen die we samen kunnen delen zorgen net zo goed voor vertroosting, verbinding en inspiratie. De werkgroep ‘zingeving’ Jong Senioren Zoetermeer (JSZ) verzamelt onder dit motto levensverhalen van oudere Zoetermeerders. We beogen daarmee vooral ook senioren te inspireren die op de drempel van hun pensioen staan en in hun nieuwe levensfase daarna vaak nieuwe zingeving moeten vinden. Zie hier de verzamelde verhalen tot nu toe: https://www.jongseniorenzm.nl/blog/list/1

Blogschrijver: Rob Oele
Lid van de werkgroep zingeving JSZDe Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-