vuurwapenHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Doffe knallen, niet meer zo ver weg.

In het land van de onbegrensde mogelijkheden klonken afgelopen zondag zo’n twintig schoten. Bij een supermarkt. Het is Amerika, dat weet je, iedereen mag daar een vuurwapen dragen. De grondwet regelt dat gewoon. Op naar het volgende nieuws.
In ons land, of neem onze stad, zal zoiets nooit gebeuren. Er komt bij ons geen kogel door de kerk om een vuurwapen in de winkel te verkopen. En het bezit ervan is sowieso per wet verboden. Goed geregeld. Niks nieuws eigenlijk.
En dan plotseling, toch nieuws. Zoetermeer Actief maakt melding van dat er doffe knallen te horen waren bij een speeltuin. En er was iemand gewond geraakt. Zwaar.

Ik kan dat wel verklaren. Zo’n speeltuin mist de spanning van een achtbaan, op de wip gaat niet meer, te kinderachtig en een drone uit de speelgoedwinkel is niets in vergelijk met een traumahelikopter. Of je hebt ruzie, komt woorden tekort en je hebt kogels over. Of je bent statisticus en je test de cijfers over Zoetermeer en zijn dalende cijfers criminaliteit. Of je bent de weg kwijt en bij gebrek aan een supermarkt dan maar een speeltuin. Of je hebt maling aan kinderen, ouders, veiligheid, wetten, een mensenleven. Dat vooral.

Je hebt hersenen nodig om de trekker over te halen, waarvoor zou je ze anders gebruiken?

 

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-