Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Dodenherdenking. Waarom ook al weer?

4 mei herdenking oud kerk2Deze week worden de kransen en bijbehorende bedrukte linten met alle zorgvuldige zorg in bedrukte stemming bij de oorlogsmonumenten gelegd om vooral te herdenken. Maar ook om na te denken over het overdenken. Want bedenk wel dat wij deze bloemenpracht prachtig draperen in een vrijheid die niet meer zo vanzelfsprekend is. Voor de meesten van mijn lezers is hiermee wel duidelijk dat ik het gebeuren in Oekraïne bedoel. Daar is een vrijheidsstrijd gaande in zijn ware afschuwelijke gedaante. En hopelijk is ook menig struisvogel bekend met Jemen, Somalië, Myanmar e.a. Maar vrijheid is meer dan alleen oorlog. Onze vrijheid wordt eveneens bedreigd door onze eigen visie op waar wij denken recht te hebben. Bij menig loket, eerste hulppost, supermarktkassa, voorrangskruising, schooldirectiekamer en\of tweet zijn hiervan uitingen te horen en te lezen.

De meest uiteenlopende verschrikkelijke bedreigingen zijn gemeengoed geworden in onze samenleving. De komende dodenherdenking ga ik eveneens maar eens een minuut stilzijn om te overdenken én na te denken over de strijders die nog niet gevallen zijn voor mijn vrijheid. Let wel: nog niet.

 

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-