SONY DSCOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Fotograferen vanuit je gevoel.

Ruim 10 jaar geleden reed ik regelmatig langs een bedrijventerrein waar ik allemaal hoog oprijzende kranen zag staan. Die objecten trokken me als gepassioneerd hobbyfotograaf erg aan. Dus op een goede dag ging ik dichterbij kijken en daar zag ik nog heel wat andere, soms exotisch ogende machines staan. Ik pakte mijn camera om de kranen op beeld vast te gaan leggen, maar plots werd ik gegrepen door de kleurrijke details die, nu ik met veel aandacht keek, op al die machines te vinden waren. Als in een trance vloeide daarna via de lens een hele stroom beelden van een tot dan toe niet gekende wereld mijn camera binnen.

SONY DSCIk zag daarbij details en kleuren die ik eerder niet had opgemerkt. De trance waar ik het over had ervoer ik als heel prettig: je voelt je een soort ontdekkingsreiziger die helemaal open staat voor nieuwe indrukken. Ik heb daarna gemerkt dat het mij hielp om vooraf na te denken over een thema of een bepaalde omgeving om tot dit soort ‘contemplatieve’ fotografie te komen. Maar het kan net zo goed zijn dat je gewoon op pad gaat met je camera en dan in de ban raakt van dingen die je plots opmerkt en fotografeert. Ikzelf let gauw op kleuren, maar voor anderen kunnen dat bijvoorbeeld (geometrische) patronen zijn of bepaalde voorwerpen. Het kan echt van alles zijn! En ik vind het dan extra leuk om tijdens de verwerking van dat soort foto’s daar een collectie van te maken. Dat hele creatieve proces waarin ik helemaal opga, geeft me steeds veel voldoening.

Inmiddels hebben collega-fotograaf Hans Schulz samen een tweedaagse cursus voor dit soort fotografie georganiseerd onder de titel Contemplatieve fotografie. Je hebt er geen speciale fotografie-spullen voor nodig. Tijd en data: 12 maart 2022 (hele dag) en 26 maart 2022 (alleen de middag) in De Adventskerk. je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blogger: Rob Oele

De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

 

-advertenties-

-goede doel-