diana column maatjesDiana Huurman, projectmedewerkster bij Jong Perspectief vanaf het eerste uur, klimt in de pen om de lezers van Zoetermeer Actief te vertellen over het bijzondere werk wat Stichting Jong Perspectief o.a. doet voor de Zoetermeerse jeugd. Vandaag over:  Staat Jong Perspectief stil in Coronatijd?

Op kantoor wandel ik naar binnen en praat inmiddels tegen de muren die nog steeds niets terugzeggen. Ik woon dichtbij ons kantoor dus handiger om mijn woonhuis in te ruilen voor een rustige werkplek. Maar of het leuk is om alleen te werken? Nou; dat dus vooral niet. Ik mis mijn collega’s om even live tegenaan te kletsen en om samen ‘effe’ een bakkie te doen. Maar in deze tijden van Corona ziet alles er anders uit voor iedereen dus ook op de werkvloer van Jong Perspectief is het een serene stilte. Ach; dat is allemaal wel te overleven maar als ik naar de lijsten kijk die op ons prikbord hangen en alle namen zie staan van onze maatjes- en mentorkoppels kan ik niet anders constateren dan dat ik toch de dag minder goed begin. Waar zijn we in terecht gekomen?

Op een afgesproken tijdstip nemen we als team plaats achter onze pc vanaf plekken ‘all over the place’. We overleggen online en dat werkt eigenlijk prima. Iedereen settelt zich met thee en een boterham achter het scherm en dan kunnen we van start. Het is wennen maar het werkt wel. De kinderen van collega Mariska zwaaien ook af en toe naar ons, zij deelt schoolopdrachten uit aan haar kids en ondertussen overlegt ze met ons als team. Ik blijf het zeggen; Ja, vrouwen kunnen echt multitasken. Maar hoe kun je als maatjes- en mentorproject verder als de hele maatschappij stil ligt en we ons moeten houden aan de 1,5 meter afstand? Inmiddels ben ik erachter dat dit een hele lastige is.

Een jongen van 11 jaar die niet met zijn meester aan de telefoon durft te praten, daar kun je niet van verwachten dat hij wel met zijn maatje even leuk gaat kletsen aan diezelfde enge telefoon. De drempel is te hoog voor hem. De vrijwilliger stuurt deze jongen wel een leuke kaart en probeert hem online uit te dagen om spelletjes met elkaar te doen. Mooi toch?!

Als team zijn we altijd al creatief maar nu gaan we helemaal los met het zelfbedachte Jong Perspectief Crazy Game. Kijk op onze FB pagina als je wilt weten waar wij binnen de kortste keren toe in staat zijn! Een hilarische opdrachtenrace, de inzendingen ontroeren mij! Onwijs tof dat vrijwilligers zich zo inzetten voor jongeren en niet gelijk de handdoek in de ring gooien omdat corona er is!

Om nog een voorbeeld te noemen; een jongere uit ons project heeft moeite om de dag in te delen en valt al snel terug in gedrag waar hij juist vanaf wil. Heel lastig voor hem om in deze tijd, waarin de verveling je bijna toeschreeuwt, een ritme en structuur vast te houden. De vrijwilliger belt hem op afgesproken tijden even op en samen nemen zij dan de planning door. Hiermee wil ik niet zeggen dat we alles oplossen, verre van dat, maar we dragen wel ons steentje bij en roeien met de riemen die we hebben.

Collega Dionne vertelt dat een studentvrijwilligster van haar het gezin heeft verrast met knutselspullen. Zo chagrijnig als dat ik de dag begon zo veer ik op bij het horen van deze krachtige acties van onze vrijwilligers die voor een jongere het verschil maken!

Na het overleg staat er voor mij een grote uitdaging op het programma; namelijk mijn eerste kennismaking online. Vrijwilliger, jongere, schoolmaatschappelijk werkster, een lerares en mijn persoontje verschijnen als voltallig koppenteam in beeld. We moeten even moeite doen om allemaal technisch te verbinden maar eenmaal draaiend was de persoonlijke verbinding er wonderbaarlijk snel. Deze vrijwilliger en de jongere gaan elkaar wekelijks bellen om zo de Nederlandse taal met elkaar te oefenen. Natuurlijk hopen ze elkaar snel in real life te ontmoeten om de hond uit te laten die gelijk even in het beeld omhoog wordt gehesen om zich ook aan ons voor te stellen. De hond kijkt ons droevig aan en wil graag weer met zijn 4 poten op de grond. Zo eindig ik ook mijn werkdag met de conclusie dat Jong Perspectief zich niet uit het veld laat slaan door corona , we blijven gewoon met onze beide benen op de grond staan, en doen met plezier wat we kunnen doen. #Staysafe!

 

Stichting Jong Perspectief is altijd op zoek naar mensen zoals JIJ! ‘Gewone’ mensen die het leuk vinden om met een jongere op pad te gaan en leuke dingen met elkaar te ondernemen of als thuismentor een kind te begeleiden bij de start op de middelbare school.
De wachtlijst staat vol jongeren die op een maatje/thuismentor wachten, neem contact op met Jong Perspectief via www.jongperspectief.nl  of bel 079-7502233.

-advertenties-

-goede doel-