diana column maatjesDiana Huurman, projectmedewerkster bij Jong Perspectief vanaf het eerste uur, klimt in de pen om de lezers van Zoetermeer Actief te vertellen over het bijzondere werk wat Stichting Jong Perspectief o.a. doet voor de Zoetermeerse jeugd. Vandaag over:  Magische toverstaf.


Er zijn dagen dat ik echt serieus aan het werk ben maar met enige regelmaat lijkt het net alsof ik met een toverstaf rond loop te zwaaien. Dan is mijn werk magisch! Twee jaar geleden koppelde ik een studentvrijwilligster aan een meisje van 15 jaar met een verstandelijke beperking. Daar begint de toverspreuk want eigenlijk behoort dit meisje niet tot onze doelgroep. Deze studentvrijwilligster (ik noem haar voor het gemak vanaf nu; Sarina) gaf aan de sprong in het duister wel te willen maken. De jongere had best wel wat leuke interesses en daar dacht Sarina wel wat mee te kunnen.


Na een paar afspraken belde ze mij op en gaf aan dat ze de handdoek in de ring wilde gaan gooien. “Met deze doelgroep kan ik echt helemaal niks”; zei ze vastberaden. Natuurlijk kan het een mismatch zijn en Sarina opperde toen zelf om met de moeder van de jongere hierover in gesprek te gaan. Wat schetst mijn verbazing, na dit gesprek wilde ze het nog wel een keer proberen. En ik kan u vertellen het is uiteindelijk een prachtige match geworden.


Twee jaar later neemt Sarina weer contact met mij op en zij gaf aan wel wat tijd over te hebben om weer een maatje te gaan begeleiden na een oproep te hebben gespot op FaceBook. Nou dat pak ik natuurlijk met beide handen aan! Haar een Syrisch meisje van 12 jaar voorgelegd en gevraagd of zij wilde kennismaken. Natuurlijk! Sarina stapt overal spontaan in, dus daar gingen we dan. Eenmaal bij het gezin op de bank bekroop mij even het gevoel dat dit weleens heel lastig zou kunnen worden. Ga maar uitleggen aan een Syrisch gezin met een paar zonen die redelijk Nederlands praten wat het maatjesproject precies inhoudt. De ouders waren het Nederlands niet goed genoeg machtig om een gesprek te voeren.


Zelfs met mijn handen en voeten erbij werd het heel lastig. Maar wat blijkt?! Sarina had bij binnenkomst geen toverhoed op maar bleek Arabisch te spreken. Dit talent van Sarina wist ik niet! Voor vader was dit duidelijk een stap in de goede richting om vertrouwen te krijgen in de vrijwilligster die met zijn dochter activiteiten zou gaan ondernemen. Eenmaal buiten praten we nog even na over hoe het gesprek is verlopen. Sarina ziet het wel zitten en wil dit meisje o.a. helpen met het verbeteren van de taal.
Ik heb Sarina al een tijd niet gesproken en vraag wat voor werk ze momenteel doet. Wat blijkt? Ze werkt met verstandelijk beperkte mensen en ze straalt als ze erover vertelt. “Ze zijn helemaal mijn doelgroep”, vertelt ze lachend. “Mijn ervaring als vrijwilligster bij het maatjesproject heeft mij geholpen om voor deze baan aangenomen te worden.”


Zo kan het dus gaan. Alles valt samen en het lijkt alsof er een toverspreuk is geroepen die precies de juiste ingrediënten in het juiste recept heeft laten vallen. Simsala Bim, Abracadabra en hocus pocus pas….ik zou willen dat de wereld vol van dit soort succes verhalen was!

 

Stichting Jong Perspectief is altijd op zoek naar mensen zoals JIJ! ‘Gewone’ mensen die het leuk vinden om met een jongere op pad te gaan en leuke dingen met elkaar te ondernemen of als thuismentor een kind te begeleiden bij de start op de middelbare school.
De wachtlijst staat vol jongeren die op een maatje/thuismentor wachten, neem contact op met Jong Perspectief via www.jongperspectief.nl  of bel 079-7502233.

-advertenties-

-goede doel-