diana column maatjesDiana Huurman, projectmedewerkster bij Jong Perspectief vanaf het eerste uur, klimt in de pen om de lezers van Zoetermeer Actief te vertellen over het bijzondere werk wat Stichting Jong Perspectief o.a. doet voor de Zoetermeerse jeugd. Vandaag over: Samen op stap.

Ook ik ga met enige regelmaat naar de winkel waar je alles kunt kopen voor je huis. Het is bij mij zeker niet een favoriete bezigheid maar soms ontkom je er niet aan. Zo ook die bewuste woensdagmiddag. Regenachtig buiten en daarom besloot ik om nu maar mijn slag te slaan voor een verjaardagscadeau. Eenmaal richting de kassa valt mijn oog op 1 van onze vrijwilligers met zijn maatje. Zij stonden al met de buit in handen en genoten duidelijk zichtbaar van hun ijsje. Goed voorbeeld doet goed volgen dus ik schoof ook aan in de rij voor een ijsje nadat ik een of ander Zweeds meubel netjes afgerekend had.


Het duurde niet lang of zij hadden mij ook gesignaleerd en lachend staken we onze ijsjes in de lucht. Ik manoeuvreerde mij met kar en handen vol richting het maatjeskoppel en zij moesten duidelijk hun lach inhouden toen ze mij zo zagen tobben. “Ja, ja, lach mij maar uit”, riep ik ze op afstand toe. We raakten in gesprek en al gauw bleek dat zij uit vrije wil heerlijk door de winkel aan het struinen waren geweest. “Het is geen weer om te gaan voetballen vanmiddag dus ik heb hem gevraagd om mij eens te laten zien hoe hij later zijn huis zou willen inrichten”, vertelde Raymond onze vrijwilliger. Naast hem knikte Sam. Beide hadden een voorkeur voor een strakke inrichting. “Geen poespas en tierelantijn voor ons”, lacht Raymond. Ik nam de laatste hap van mijn ijsje en wenste ze nog een leuke middag.


Nadat ik met een hoop gedoe en inmiddels zwetend het Zweedse verjaardagcadeau in mijn auto had gepropt reed ik snel weer naar Zoetermeer. Onderweg gaan mijn gedachten terug naar het moment dat ik te horen kreeg dat Raymon, de vrijwilliger, enige tijd geleden was gebeld door Sam. Het ging niet goed met hem en zijn leidinggevende van zijn bijbaantje bij de supermarkt was met hem in gesprek gegaan. Blijkbaar maakte deze man zich zoveel zorgen dat er gelijk door hem hulp in werd geschakeld. Dit resulteerde erin dat Sam diezelfde dag nog werd opgenomen om een tijdje even bij te komen van alles. Zijn depressieve gedachten waren zodanig serieus dat dit beter was.


Wat is het toch gaaf dat er dan mensen zijn die ogen en oren hebben voor deze jongelui. Sam belde vanuit de auto naar zijn maatje Raymond om te vertellen dat hij voorlopig even niet zou kunnen afspreken vanwege deze opname. Raymond had al langere tijd het idee dat het met Sam niet zo lekker ging, dus was eigenlijk wel ‘blij’ met dit nieuws. Na een paar weken kwam Sam weer thuis en belde hij Raymond zelf op om te vragen of hij zin had om weer een keer samen te gaan voetballen. Samen trappen zij nu weer 1 x in de 2 weken een partijtje voetbal in de wijk. Eigenlijk praat Sam niet over wat er allemaal is gebeurd maar hij geniet duidelijk van hun uurtjes samen. Even lekker weg van huis, nergens aan hoeven denken. “Ik kan het niet voor hem oplossen maar ik weet zeker dat dit hem goed doet. Dat zie ik wel als ik hem thuis breng en hij mij met een big smile uitzwaait en nog even zijn duim opsteekt. Daar doe ik het voor, niks meer niks minder”, aldus Raymond.

 

Stichting Jong Perspectief is altijd op zoek naar mensen zoals JIJ! ‘Gewone’ mensen die het leuk vinden om met een jongere op pad te gaan en leuke dingen met elkaar te ondernemen of als thuismentor een kind te begeleiden bij de start op de middelbare school.
De wachtlijst staat vol jongeren die op een maatje/thuismentor wachten, neem contact op met Jong Perspectief via www.jongperspectief.nl  of bel 079-7502233.

-advertenties-

-goede doel-